КОНЦЕРТИ ПОБЕДНИКА НАТПЕВАВАЊА ХОРОВА

54.Фестивал, Хор Преподобни Рафаило Банатски, ЗрењанинДом културе „Стеван Мокрањац“ издвојио је за јавно приказивање неколико  концерата победника Натпевавања хорова Фестивала „Мокрањчеви дани“,  одржаних током  протекле деценије. Програм  Натпевавање хорова  је „круна“  Фестивала  „Мокрањчеви дани“, посвећеног великану Неготина,  славном композитору Стевану Стојановићу Мокрањцу, родоначелнику хорског певања у Србији.

На  Youtube каналу Дома културе „Стеван Мокрањац“  концерти хорова: „Преподобни Рафаило Банатски“ из Зрењанина, „Соња Маринковић“  из Новог Сада, „Ангел Манолов, из Софије, сомборског  “Iuventus Cantat”, хора „Гортинија“ из Ђевђелије, „Салутарис“ из Минска  у Белорусији, београдског хора АКУД „Иво Лола Рибар“ и „Ипавска“ из Випаве у Словенији, моћи ће да се прате почев од  понедељка, 28. септембра 2020.

Учесници Натпевавања хорова Фестивала „Мокрањчеви дани“ су пробрани  хорови из земље и иностранства, а титула победника, уз коју иде и награда, Статуета  Стевана Мокрањца, једно је од већих домаћих признања за хорско певање. Победници Натпевавања, традиционално, имају част да наредне, након победничке године, фестивалској публици „Мокрањчевих дана“ приреде целовечерњи концерт.

Сви победници Натпевавања се са посебном пажњом припремају за свој победнички концерт, па се на њиховом репертоару, по неписаном правилу, увек нађе и неко од Мокрањчевих остварења. Занимљиво је да су након учешћа на „Мокрањчевим данима“ сви инострани победници, а некима  је то био први сусрет са Мокрањцем, у свој репертоар уврстили дела славног композитора. Концерти победника Натпевавања су сваке године посебна атракција за фестивалску публику која са великим уживањем прати њихове концерте.

Концерти победника Натпевавања хорова, осим што дају директан одговор на  један од примарних циљева Фестивала „Мокрањчеви дани“, а то је неговање и промоција ванвременог дела композитора Стевана Мокрањца, имају и посредну, не мање битну, едукативну димензију  од непроцењиве важности, пре свега, за неготинске хорске ансамбле, који теже да очувају дугу и богату традицију  у родном граду композитора Стевана Стојановића Мокрањца.

Уживајте у концертима победника Натпевавања хорова Фестивала „Мокрањчеви дани“. Први у низу емитујемо у понедељак, 28. септембра од 20:15 сати на Youtube каналу Дома културе „Стеван Мокрањац“.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани