ЗАВРШЕНА ВИШЕДНЕВНА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА ЕХО МУЗИКЕ

Рољево инспирисало седморо уметника из Румуније и Србије

lik_kolonija-2014У амбијенту, романтичном, мирном, одговарајућем за медитацију и сликарство, од 2. до 9. августа, одржана шеснаеста Ликовна колонија „Ехо музике“ . Радове седморо уметника из Србије и Румуније публика ће видети на изложби 13. септембра, на 49.фестивалу „Мокрањчеви дани“.

Ликовна колонија „Ехо музике“, коју већ 16 година са успехом организује Дом културе „Стеван Мокрањац“, под покровитељством општине Неготин, задржала је интернационални карактер јер су се домаћим уметницима, од 2. до 9. августа, у Рогљеву, придружиле и гошће из Румуније: Камелија Комса, Даниела Цара и Симона Сас. Са њима су, делећи неколико креативних дана, претачући инспирацију у своја уметничка дела, стварали Миломир Романовић, магистар сликарства из Ваљева, његов син Никола, вајар, иначе, на завршној години мастер студија на Ликовној академији у Београду, али и већ афирмисани вајар из нашег града Недим Хаџиахметовић – Мафа и сликар, Љубиша Благојевић. Ако је амбијент Рогљева и крајинског виногорја већ позната инспирација нашим домаћим уметницима, гости, учесници овогодишње колоније, поручују да је за њих поднебље Крајине право откровење. „За мене је Рогљево било инспиративно. Амбијент је романтичан, миран, одговарајући за медитацију и рад, сликарство посебно. О томе говоре и моја дела. С обзиром да јесам вајар, искорачио сам у експеримете у новој техници, радио сам на платну и несликарским материјалима, а све то је мој ликовни, визуелни одговор на музику као носећу идеју и тему ове крајинске колоније, која ће ми свакако остати у сећању. Колоније су искорак уметника из студија – личног простора, а дружења колега увек изнедре нешто ново. Познанство са сликаркама из Букурешта на овој колонији оставља ми наду да ћемо сарађивати у блиској будућности“, поручује млади Никола Романовић из Ваљева, који за неготинску колонију има само речи хвале као и за атмосферу у „Дуњином конаку“, који је угостио уметнике овогодишњег сазива као и три претходне године. Сличне импресије дели са новинарима који су били у Рогљеву на самој завршници Колоније и мр Миломир Романовић, који за себе каже да је током година изградио сликарску каријеру, не  баш светску, али ни сувише локалну. „Прошле године сам имао запажену изложбу православне уметности. Реч је о серији студија која анализира кључну тему егзистенције, сусрет са смрћу и могућност васкрсења. Ове године радим нешто сасвим другачије, а на колонији сам урадио десетак платна. Суд о сликама даће публика на предстојећој септембарској изложби“, каже Романовић.

Сва уметничка дела настала на овогодишњој Ликовној колонији Ехо музике  биће, иначе, премијерно изложена друге фестивалске вечери Фестивала Мокрањчеви дани, који почиње 12. септембра. „Са једним бројем слика обогатићемо наш Фонд уметничких дела, у коме већ имамо око 380 слика на платну, скулптура, цртежа и графика, с обзиром да је за 16 година трајања на Ликовној колонији Ехо музике, која је пре четири године са туристичког локалитета Вратна исељена у Рогљево и крајинско виногорје, стварало стотину четрдест уметника из наше и суседних земаља. Покровитељ колоније је и ове године била Оптина Неготин, а спонзор ХЕ  Ђердап 2 и надамо се да ће тако бити и убудуће“, закључио је дане дружења у Рогљеву директор Дома културе „Стеван Мокрањац“ Милан Радосављевић, магистар сликарства. На Ликовној колонији и ове сезоне настављена је пракса одржавања циклуса интерактивних предавања о повезаности музике и визуелне уметности, за која је била задужена музиколог Љубица Поповић из Београда.

Јованка Станојевић

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани