ДОМ KУЛТУРЕ ПОKЛАЊА KОНЦЕРТ СВЕТСKЕ ЗВЕЗДЕ

NICK Z MARINO – 15. АПРИЛА  у 20 сати  У НЕГОТИНУ

web_NZMДом културе „Стеван Мокрањац“ организује у понедељак 15.априла од 20 сати целовечерњи концерт Неготинца Жељка Мариновића, једног од најбољих светских power метал певача и клавијатуриста, који готово четврт века живи и ствара у Америци под уметничким именом Nick Z Marino. Он ће први пут у Србији представити неке од ауторских композиција објављене на три албума „NZM“ бенда за америчко тржиште али, како најављује, и неколико обрада састава „Ronnie James Dio”, “Iron Maiden”, “Black Sabbath”, “Led Zeppelin”, “Deep Purple”, Ozzy Osbourne… Nick Z Marina ће на три концерта у Србији (Земун, Kрагујевац, Неготин) пратити “српска верзија” NZM бенда, специјално састављена за ову прилику. Реч је двојици чланова “Queen Real Tribute” бенда гитаристи Ненаду Бојковићу (ex-Scaffold, ex-Rapid Force) и басисти Ивану Ђерфију, док ће за бубњевима бити Милош Мића Kовачевић (ex-Downstroy, ex-Draconic, ex-Apocalypse).

web_NZM_1Мариновић је 2005. године започео сарадњу са групом једног од највећих светских гитариста gitarista Yngwie Malmsteen’s „Rising Force Band“-у као клавијатуриста, а од 2013. године званично је и певач овог састава. Свој „NZM“ бенд основао је 2010. године а први од до сада три соло албума у Америци „Freedom has no price“ објавио је управо за продукцијску кућу Yngwie Malmsteen’s. Недавно се вратио са двомесечне турнеје бенда гитарских хероја „Generation Axe tour“ који чине највећа музичка имена данашњице: Steve Vai, Zakk Wylde, Yngwie Malmsteen, Nuno Bettencourt, Tosin Abasi. Са њима је већ наступао 2016. године на великој турнеји по Америци, а придружиће им се, као клавијатуриста и пратећи вокал, поново ове јесени на турнеји по Азији. Током 2018. и овог пролећа учествовао је у пројекту „The voices of metal united tour” и равноправно наступао са певачима: Edu Falaschi, Tim “Ripper” Owens, Mike Vescera, а пратили су их John Ivan, Lou Alpizar, Yanni Sofianos, Mike Terrana, Gorka Alegre.

web_NZM_3Иначе, Жељко Мариновић је своју музичку причу започео у локалном саставу „Високи напон“ у родном Неготину 1980, са којим је три године касније засвирао на „Зајечарској гитаријади“. За продукцијску кућу „Југодиск“ са поп групом „Унучићи“ објавио је прву плочу 1988, а две године касније за ПГП РТБ албум „Алилуја“ са обрадама духовних песама у рок маниру и примесама етно звука. Овим албумом, који се у српској музици деведесетих може сматрати револуционарним, Мариновић је направио корак испред времена. Званично је последњи пут у Србији наступио на фестивалу „Београдско пролеће“ 1991. Тадашњи дует „Жељко и Сања“ са песмом „Нека те звона пробуде“ освојио је прву награду стручног жирија за интерпретацију. Таман када је награда требало да означи почетак озбиљније каријере, немирна времена у Југославији смањују простор за концерте и путовања. Иако је један период музичког живота Жељка Мариновића обележила поп музика, његови идоли у младости били су бендови попут „Deep Purple“, „Led Zeppelin“, „AC/DC“, „Dio“, „Iron Maiden“ па је тако маштао о животу и бављењу музиком у Америци у коју је, после Немачке и Аустрије, стигао 1995.године уз помоћ „зелене карте“ освојене на лутрији. После Лос Анђелеса, Њујорка, трећу срећу налази на Флориди у Мајамију. Млад и талентован, комплетан аутор, који уз главни инструмент клавијатуре, свира и гитару и бубњеве, јавља се на аудицију и међу више од стотину кандидата бива одабран за клавијатуристу и пратећи вокал легендарног америчког састава „KC and the Sunshine band“. Иако је у срцу и даље носио „чвршћи“ звук, чињеница је, да је као једини Европљанин у овом 13-то чланом саставу, свирао на концертима пред неколико стотина хиљада људи на светским турнејама у Америци, Јапану, Европи, Азији и Јужној Америци… где су га због лакшег представљања уместо са Жељко, најављивали уметничким именом које је већ користио Nick Marinovich из Југославије! Аудицијом је изабран и за члана групе Yngwie Malmsteen’s „Rising Force Band“ у којој и данас делује паралелно са својим „NZM“ бендом.

Без обзира на километре који га деле од родног краја Жељко Мариновић остао је врло близак Неготинцима. Иако је у музици направио каријеру о којој многи сањају, не понаша се ништа другачије од времена када је живео у Мокрањчевом граду коме је пре скоро три деценије посветио и рок обраду VI руковети Стевана Мокрањца. Емотивно и духовно никад се није одвојио од Неготинске Kрајине у коју се труди да дође бар једном годишње.

web_NZM_4„Радујем се свим концертима у Србији у којој сам последњи пут званично наступио далеке 1991. године. Верујем да ћу овим наступима коначно отворити врата за више концертних ангажмана како у Србији, тако и на простору читавог Балкана. Искрено, већ дуже време имам велику жељу да са бендом наступим на неком од рок фестивала у овом делу Европе. Узбуђење пред концерт у Неготину је посебно и надам се да ће мој град на тромеђи окупити и публику из суседне Бугарске и Румуније. Овај концерт је у неку руку мој дар публици, а веома сам захвалан и организаторима из неготинског Дома културе који су одлучили да не наплаћује улазнице и да овај концерт поклоне свим љубитељима музике коју изводим, како у Неготину тако и у свим градовима у окружењу.“

пише: Зденка Томић

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани