ФЕСТИВАЛ ВЛАШКЕ МУЗИКЕ „ГЕРГИНА”, 29. И 30. АПРИЛА

web_Gergina_2019Фестивал влашке изворне музике “Гергина” биће одржан у Неготину на васкршњи понедељак и уторак, 29. и 30. априла 2019. године.

Прво фестивалско вече биће такмичарског карактера. Потврђено је учешће 20 младих нада влашке музике из општина Кладово, Кучево, Петровац и Неготин. У конкуренцији за највише признање, Плакету “Божидар Јануцић”, биће  6 вокалних интерпретатора влашке песме и 14 инструменталних извођача. Њихове наступе пратиће Оркестар Бобана Пецића. 

У жирију који ће вредновати интерпретације вокалних солиста и инструменталиста биће: професор др Димитрије Големовић, етномузиколог, Марија Витас, етномузиколог и уредник магазина “Етноумље” и Горан Богдановић, професор музике, диригент и мултиинструменталиста из Ниша. За време њиховог заседања публика у Дому културе “Стеван Мокрањац”, имаће прилику да ужива у песмама Етно групе “Мариника”, Вокално инструменталног ансамбла традиционалне музике Факултета музике и театра Темишвар из суседне Румуније, али и у игри једног од ансамбала КУД-а “Стеван Мокрањац” из Неготина. На самом почетку фестивалске вечери наступиће и Етно група “Краљице” Уметничке школе “Стеван Мокрањац” из Неготина.

Друго вече 11. Фестивала “Гергина” окупиће бројна популарна имена влашке песме из Србије и земаља у окружењу.  Потврђено је да ће 30. априла од 19 сати наступити: Светлана Арсић, Љубинка Дудејић, Луминица Ћиолан из Румуније, Душко Опрић, Станиша Радосављевић, Саша Дражиловић, Власта Журкић, Миле Лападатовић и  Етно група „Гергина“. Вокалним солистима придружиће се и бројнија група инструменталиста: Данијела Предић,  Димитрије Унгурјановић, Јовица Миљковић, Велимир Кокорић, Драги Николић, Владица Динуловић, Горан Богдановић и Петре Стоиан из Румуније. С обзиром да је друго фестивалско вече посвећено краљу влашке песме Станиши Пауновићу (1947-2017), публика ће бити у прилици да отпрати и наступ његовог сина, Оливера Пауновића на хармоници.

Све учеснике ревијалне вечери 11. Фестивала пратиће Оркестар маестра Слободана Пецића. Посебан допринос квалитетном утиску, даће наступ Центра за традиционалне ументности „Корени“ из Зајечара, са најављеним програмом „Халовски мотиви“.

Прво и друго фестивалско вече имаће традиционалне пратеће програме, веома значајне за богато културно наслеђе Влаха на просторима источне Србије. Фестивалским данима претходиће вишедневни програми, од 22. до 27. априла, под називом „Дани Гергине“.  Овогодишњи 11. Интернационални фестивал влашке изворне музике у Неготину,  биће у знаку јубилеја – 10 година постојања и рада Удружења „Гергина“.

Ближе информације о свим програмима на сајту и ФБ страници Удружења “Гергина”.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани