ПОЧЕЛИ 39. КРАЈИНСКИ ОБИЧАЈИ

18.06.2011, Неготин

sajtЗвуком рикала Сергија Страјиновића из Плавне, свирком и песмом синоћ су у музичком павиљону градског парка у Неготину, почели „ 39.Крајински обичаји“. Ову манифестацију изворног народног стваралаштва организује Дом културе „Стеван Мокрањац“ у сарадњи са месном заједницом Штубик и културно-уметничким друштвом „Прераст“ из Штубика, а уз покровитељство Министарства културе Србије и општине Неготин.

Отварајући Крајинске обичаје, др Влајко Ђорђевић, председник општине Неготин, поздравио је све учеснике, а њих ће у програму бити близу 500 из неготинске и општина: Бор, Бољевац, Зајечар, Књажевац и Јагодина, истичући да ентузијазам аматера нема цену и подсећајући да овом манифестацијом Неготинска Крајина чува успомену на учеснике чувене битке на Штубику и Малајници из 1807. године.

Прве вечери Крајинских обичаја представили су се млади инструментални и волакни солисти неготинске општине, који су ове године учествовали на традиционалној манифестацији изворног народног стваралаштва Сусрети села. Након наступа Етно групе „Мариника“, у музичком павиљону представиле су се вокалне солисткиње : Деса и Анђела Антић из Шаркамена, Снежана и Катрина Радосављевић из Вратне, Миљана Богић из Поповице и Александра Радукановић из Буковча и Тамара Станојевић из Штубика, као и инструменталисти Денис Чурић из Мокрања, Милош Динић из Поповице, Немања Станојевић из Јасенице, Виолета Мариновић из Јабуковца и Сања Марковић из Кобишнице.

Учесницима прве вечери Крајинских обичаја захвалнице за учешће на смотри уручио је етномузиколог професор Драгослав Девић, дугогодишњи пријатељ Дома културе, мокрањчевих дана и Неготина, који је том приликом изразио задовољство наступима младих инструменталиста и вокалних солиста.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани