КОНЦЕРТ ГУДАЧА СВЕТОГ ЂОРЂА

Gudaci-Sv-DJordjaКонцерт Гудача Светог Ђорђа на сцени Дома културе „Стеван Мокрањац” обележио је пети фестивалски дан 46. Мокрањчевих свечаности. На програму су била дела Дејана Деспића, Едварда Елгара, Зорана Ерића и Петра Илича Чајковског.

Камерни оркестар Гудачи Светог Ђорђа је 1992. године у Београду основао професор Петар Ивановић. Од оснивања до данас, више генерација најеминентнијих уметника чиниле су овај јединствени београдски камерни ансамбл. Прва награда на Међународном такмичењу Музичке омладине у Београду 1996.године, допринела је да овај ансамбл постане један од најзначајнијих оркестара у земљи. Исте године, Гудачи Светог Ђорђа су позвани да одрже концерт у Лондону поводом 50-огодишњице УНИЦЕФ-а. Гудачи за собом имају преко 1500 концертних наступа у земљи и иностранству и њихов репертоар обухвата дела за гудачки ансамбл, од барока па све до савремене музике.

sa-koncertaПосебно место заузимају композиције српских композитора, међу којима су бројне оне посвећене ансамблу, као и дела камерне музике у аранжману за гудаче. Њихов музички профил, посвећеност и ентузијазам створили су срдачне везе са солистима, диригентима и композиторима. Концерте Гудача Светог Ђорђа пратиле су неподељене симпатије публике и високе оцене стручне јавности у земљи и иностранству. Поред објављених критика, трајни звучни записи за радио и телевизију, као и 16 компакт дискова веродостојно документују уметничке резултате оркестра. Од значајнијих турнеја и гостовања се истичу она у Великој Британији, Холандији, Немачкој, Шведској, Мађарској, Македонији и Словенији.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани