НЕГОТИН СПРЕМАН ЗА МОКРАЊЧЕВЕ ДАНЕ

KZN-Negotin-1У Неготину је све спремно за јубиларне 50. Мокрањчеве дане, који ће свечано бити отворени у петак, 11. септамбра у 17 сати у дворишту родне куће славног композитора. То су јуче и потврдили да конференцији за новинаре Јован Миловановић, председник Општине Неготин, Драгана Кнежевић, в.д. директора Дома културе и директор фестивала и Тамара Луцић Динић, представница Уникредит банке.

Јубилеј посебно педесети даје нам велику бригу да спроведемо све оно што смо запланирали. Планирање је почело одмах након завршетка 49. Фестивала и наставило се током наредних месеци, све интензивније и интензивније . Највећи терет организације Мокрањчевих дана понео је ипак Дом културе, а општинска администрација је  дала пуну подршку, а све што је требало и што је запело у току планирања и извођења смо тимски решили и резултат ће бити видљив већ наредних дана. Поред Општине Неготин и Министарства културе и информисања, који су генерални покровитељи Фестивала  и ове године нашем позиву одазвао се велики број спонзора и донатора па је укупан буџет за реализацију овогодишњих музичких свечаности  14 300 000 динара, у шта нису укључена материјална и нематеријална давања, која би овај износ још повећала. Искористио бих ову прилику и да захвалим свима који су помогли да се овај јубиларни 50. Фестивал организује на најбољи могући начин“ – рекао је Јован Миловановић, председник Општине Неготин на конференцији.   

Фестивал “Мокрањчеви дани” није само омаж имену и делу нашег музичког великана, већ је и спона са будућношћу, стално подсећање на корене српске духовности, на изворишта из којих црпимо дигнитет српског народа у укупном културолошком, не само музичком смислу. Мокрањцем чувамо своју историју, традицију и препознатљивост у Европи, па и у свету.

 „У петак, 11. септембра, тачно у 17 сати, фанфаре ће огласити званично почетак 50. јубиларног Фестивала. Поздравну реч имаће председник општине Неготин у име свих оних генерација Неготинаца које су се предходних деценија уградиле у овај Фестивал израстајући заједно са њим, као његова највернија публика. Очекујемо и поздравну реч представника Министарства културе и информисања, које је као и претходних година адекватно финансијски пратило и дало пуну пажњу једном од најзначајнијих музичких Фестивала у Србији. Имаћемо ове године и два говорника. О Морањцу и његовом делу говорићедиригент  Владимир Крањчевић, који је са својим хором Иван Горан Ковачић најзаслужнији за промоцију Мокрањца широм света. О самом фестивалу и о његовој будућности говориће и маестро Бојан Суђић, који ће се представити и као диригент на овогодишњим свечаностима. Треба напоменути да ће на овогодишњем фестивалу учествовати 14 хорова, појединачно или у оквиру других програма. У оквиру мисије Фестивала, неговања и промовисања хорског певања, позвали смо хорове из Москве, Солуна, Истанбула, Букурешта, Софије, са оних простора где је Мокрањац гостовао са првим певачким друштвом, да сада они дођу у Неготин и у граду његовог рођења одају почаст нашем музичком великану“ – истакла је између осталог Драгана Кнежевић, представљајући програм 50. Мокрањчевих дана.

Тамара Луцић Динић, представница Уникредит банке у Неготину, истакла је, између осталог, да ова банка, која је једна од водећих у Европи, препознаје и са задовољством помаже битне ствари у локалним заједницама у циљу њиховог даљег развоја. Уникредит банка је неколико година уназад, један од спонзора фестивала Мокрањчеви дани, и постоји обострана жеља да ова сарадња још дуго траје.

Музичке свечаности ће званично бити отворене у петак, 11. септембра, подизањем фестивалске заставе у дворишту Мокрањчеве родне куће. Вече пре, у четвртак, 10. септембра, у оквиру предфестивалске вечери, у Дому културе од 21 сат биће приређен концерт хора Viva Voх из Београда.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани