НИТИ ТРАДИЦИЈЕ

web_Mokranje1У част 60 година Радио Београда 2, програма који деценијама прати фестивалске програме „Мокрањчевих дана“, у Мокрању, селу порекла композитора Стевана Стојановића Мокрањца одржан је традиционални програм изворног народног стваралаштва „Нити традиције“.
На сцени у порти цркве Свете Тројице у Мокрању изведен је и снимљен програм уз учешће истакнутих интерпретатора и извођача изворне народне музике, који је водила Драгана Маринковић, уредница емисије „Од злата јабука“, Радио Београда 2 у оквиру које ће бити и емитован.
Гост Мокрања и Фестивала „Мокрањчеви дани“, на програму „Нити традиције“ био је фрулаш Стефан Радовановић из Метовнице код Бора, добитник прве награде на сабору фрулаша „Ој, Мораво“ у Прислоници. 2017. , али и награде „Од злата јабука“, коју за најизворније свирање додељује Радио Београд 2. Стефан Радовановић извео је на дудуку сплет изворних влашких мелодија.
У програму „Нити традиције“ наступио је и вокални солиста Драгољуб Фируловић-Фирул, а Живојин Марковић, извео је на усној хармоници сплет народних кола.
Домаћини из КУД „Мокрањац“ представили су се сплетом изворних игара из Мокрања, док је Томислав Буљигић је на гајдама извео изворне мелодије из овог краја.
Гости из Центра за културу града Бора, етно групе“Ђурђевак“ и „Здравац“, својим наступом приказале су раскош изворне песме из Источне Србије.
Фолклорни ансамбли КУД „Стеван Мокрањац“ из Неготина извели су сплет народних игара из Мокрања и Неготинске Крајине, а програм је завршио хармоникаш Жељко Ћирић из Штубика.

Домаћини из Мокрања и ове године, у порти цркве Свете Тројице, где се окупио велики број гостију, припремали су послужење са етно специјалитетима из овог краја.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани