Архиве: септембар 2011

ДУШАНКИ БОТУЊАЦ НАГРАДА АТЕЉЕА 61

3392_11Академском сликару и примењеном уметнику Душанки Ботуњац, сутра ће у Новом Саду бити уручена Диплома Атељеа 61 као награда за најбољу таписерију у 2010. години.

ШTА СЕ ЈОШ ДОГАЂАЛО ЗА ВРЕМЕ „МОКРАЊЧЕВИХ ДАНА“

…из угла Гордане Крајачић

46 MdaniПрви пут је у оквиру Фестивала организован тениски турнир коме су се радо одазвали новинари и усесници „Мокрањчевих дана“, у категорији мешовитих дублова. Турнир се одиграо управо у време када је наш славни Новак Ђоковић у Америци победио Федерера, а „наш Новак међу виолинистима“, Стефан Миленковић, који је те вечери приредио један од својих незаборавних концерата у неготинском Дому културе, прихватио је позив организатора и, иако са повређеном ногом, показао и на тениском терену изузетну спретност, сјајне рефлексе и елеганцију покрета.

СВЕЧАНОСТ ЗАТВАРАЊА УЛЕПШАО ЈЕ ….

…из угла Горице Пилиповић

Свечаност затварања улепшао је наступ фолклорног ансамбла Коло, али је као и у век то била прилика за захвалност сарадницима, спонзорима и пријатељима фестивала, те за малу рекапитулацију свега што је ове године приказано.

КОНЦЕРТ НАЦИОНАЛНОГ АНСАМБЛА „КОЛО“

Национални ансамбл „Коло“, сценско музичким приказом „Сведочанства са Косова и Метохије“ представио се синоћ неготинској публици на затварању 46. фестивала „Мокрањчеви дани“.

КОНЦЕРТ УЧЕНИКА МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ „СТЕВАН МОКРАЊАЦ“

„Мокрањчеви дани“ су један од оних фестивала који посебан акценат даје програмима младих музичких стваралаца. Тако су синоћ посетиоци фестивала били у прилици да уживају на концерту младих лауреата посвећеног Францу Листу и 200-годишњици његовог рођења. Данас су се у истом простору представили најбољи ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Неготина.

ТЕНИСКИ ТУРНИР И ДОГОДИНЕ У НЕГОТИНУ

фестивалски турнир у тенису

У Неготину је у оквиру фестивала „Мокрањчеви дани“ одржан турнир у тенису, у коме су учешће узели новинари и гости. Први меч у дублу одиграо је виолиниста Стефан Миленковић, овогодишњи беседник, који је одржао и атрактивни вечерњи концерт.

ПОСВЕТA КОНСТАНТИНУ БАБИЋУ – ТРИО „АМИНА“,НИШ

trio-ANIMAРазноврсни програми претпоследњег фестивалског дана заокружени су музичким омажом једном од оснивача Мокрањчевих дана, композитору Константину Бабићу. Наступио је трио ‘Анима’ из Ниша у саставу Александра Ристић, мецосопран, Анђела Братић, флаута и Драгана Ђорђевић, клавир.

КОНЦЕРТ ХОРА РТС-а – РУКОВЕТИ СТЕВАНА СТОЈАНОВИЋА МОКРАЊЦА

Пред завршно вече 46. Мокрањчевих дана синоћ је на сцени Дома културе у Неготину наступио Хор РТС-а, са ‘Руковетима’ Стевана Стојановића Мокрањца. Хором је са невероватном енергијом, дириговао Младен Јагушт, један од најистакнутијих актера наше музичке сцене више од шест деценија. Солисти на синоћњем концерту били су Радмила Владетић Иванишевић,сопран, Никола Дорић, тенор, Александар Новаковић и Иво Брковић, баритон.

МЛАДИ ЛАУРЕАТИ ЛИСТУ

У оквиру 46. фестивала „Мокрањчеви дани“, синоћ су се у сали Музичке школе „Стеван Мокрањац“ представили млади лауреати на концерту под називом „Млади лауреати Листу“.

КАКО ПРОЛАЗЕ МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ ТАКО СЕ …

…из угла Горице Пилиповић

Како пролазе Мокрањчеви дани тако се полако употпуњује физиономија овог фестивала окренутог с једне, најважније стране хорском певању, с друге разноврсним догађајима који обогаћују програм, и коначно теоријском осврту на Мокрањчев лик и дело, као и на сам фестивал. Тако је, на пример, музиколошкиња Гордана Крајачић, на промоцији своје књиге Музички записи истакла оне записе који би могли бити својеврсни наставак књиге Константина Бабића На маргинама Мокрањчевих дана, док је музиколошкиња Тијана Поповић-Млађеновић, у врло занимљивом и одлично презентованом излагању разоткрила својеврсни мит о оригиналности везан за Мокрањчево дело.

КОНЦЕРТ ХОРА ХРАМА СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ

У Цркви Свете Тројице, синоћ је  концерт приредио и Хор Храма Свете Тројице из Неготина под вођством Светлане Кравченко. Хор који постоји од 1991. године представио се публици извођењем дела Стевана Стојановића Мокрањца, али и Душана Максимовића, Павела Чеснокова, Маслајева, Михаила Бурмагина, Добри Христова, Фјодора Макарова. Солисти на синоћњем концерту били су Љиљана Манијловић, Ана Мрвош, Годрана Југовић и Синиша Пејчиновић.

 

КОНЦЕРТ ГУДАЧА СВЕТОГ ЂОРЂА

Gudaci-Sv-DJordjaКонцерт Гудача Светог Ђорђа на сцени Дома културе „Стеван Мокрањац” обележио је пети фестивалски дан 46. Мокрањчевих свечаности. На програму су била дела Дејана Деспића, Едварда Елгара, Зорана Ерића и Петра Илича Чајковског.

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „МУЗИЧКИ ЗАПИСИ“ ГОРДАНЕ КРАЈАЧИЋ, МУЗИКОЛОГА

У оквиру програма 46. Мокрањчевих дана у Неготину, данас је приређена промоција књиге „Музички записи“, музиколога Гордане Крајачић из Београда, у којој посебно место припада текстовима насталим, управо, на неготинском фестивалу.

ОПЕРА „МАНДРАГОЛА“ ТЕАТРА „МАДЛЕНИАНУМ“ НА МОКРАЊЧЕВИМ ДАНИМА

За публику 46. Мокрањчевих дана у Неготину синоћ је играна комична опера „Мандрагола“ Театра „Мадленианум“, која заузима посебно место у српској историји музике и оперске литературе на нашим просторима.

46. ФЕСТИВАЛ „МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“ У НЕГОТИНУ

…из угла Гордане Крајачић

Отварање фестивала

Gordana-KrajacicСалцбург се поноси Моцартом, Бон – Бетовеном, Бајројт – Вагнером, а родни град Стевана Мокрањца, Неготин, највећим српским композитором! 46. пут њему у част подигнута је застава „Мокрањчевих дана“ са његовим ликом поред споменика испред његове родне куће. После поздравних говора Др Влајка Ђорђевића, председника Општине Неготин, следила је, учинило се, спонтана беседа виолинисте Стефана Миленковића, где је, можда и та непосредност само привид, јер, као и у његовом свирању, где све делује лако и као да се управо ту рађа пред вашим слухом, а уствари иза тих нота стоји огроман и, како и сам рече, не вишечасовни него вишегодишњи рад – тако је и свака реч беседе била промишљена, одмерена, духовито и укусно дозирана.

НАУЧНА ТРИБИНА

„Рецензија стваралаштва Стевана Стојановића Мокрањца у контексту савремене писане речи о музици“, била је тема научне трибине, која је данас у подне у оквиру 46. Мокрањчевих дана, одржана у Мокрањчевој кући, уз учешће др Тијане Поповић Млађеновић, музиколога и доцента на Катедри за музикологију Факултета музичке уметности Универзитета уметности у Београду и музиколога и др Соње Маринковић,  модератора овог Фестивалског програма.

КОНЦЕРТ СРПСКЕ ДУХОВНЕ МУЗИКЕ АКАДЕМСКОГ ХОРА ОБИЛИЋ

dirigent-Darainka-Matic-MarovicАкадемски хор „Обилић“, под сигурним диригентским водством Даринке Матић Маровић  приредио је синоћ у Цркви Свете Тројице у Неготину концерт духовне музике са два капитална дела: Мокрањчевом Литургијом и Тајчевићевим циклусом „Четири духовна стиха“.

„НИТИ ТРАДИЦИЈЕ“ У МОКРАЊУ

DSC_0363Трећег дана 46. фестивала „Мокрањчеви дани“,  у Цркви Свете Тројице у Мокрању, одакле потичу најближи преци Стевана Стојановића Мокрањца, пригодним духовним хорским програмом, у славу Мокрањцу и његовим потомцима, представио се Српски византијски хор „Мојсије Петровић“ из Београда, са диригентом Николом Попмихајловим.

Друго вече Мокрањчевих дана донело је …

..из угла Горице Пилиповић

Stefan Milenkovic NegotinДруго вече Мокрањчевих дана донело је два потпуно различита концерта. Наиме, између Натпевавања одржаног претходног дана и победника прошлогодишњег натпевавања који је сада имао свој специјални наступ, пред неготинском публиком, а по њеној жељи свирао је овогодишњи беседник, виолиниста Стефан Миленковић уз пратњу Истре Печвари.

Концерт Стефана Миленковића и Истре Печвари

На сцени неготинског Дома културе, у оквиру 46. Мокрањчевих дана приређен је концерт прошлогодишњег победника натпевавања, Хора АКУД „Иво Лола Рибар“, којим је дириговао Милован Панчић.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани