БРОДСКИ КВАРТЕТ И ИСИДОРА ЖЕБЕЉАН НА 47.“МОКРАЊЧЕВИМ ДАНИМА“

3869_1 [800x600]Публика 47. Мокрањчевих дана имала је јединствену прилику да ужива у изванредним делима делима Исидоре Жебељан, најпознатије српске савремене композиторки и то у врхунском извођењу “Бродски квартета” из Лондона, једног од најпознатијих и најбољих гудачких квартета на свету. Боравком и наступом у Неготину на 47. Мокрањчевим данима фасцинирана је и композиторка и овогодишњи беседник Исидора Жебељан.
-У Неготину сам сусрела велики број музичких ентузијаста и зато сматрам Србија има шансе и да се дух поново појављује – поручила је Исидора Жебељан.
Савршеним извођењем, ”Бродски квартет” водио је неготинску публику кроз  Исидорине фантастичне приче и то од једне до друге ситуације, необуздане игре, магичног плеса, игре завођења. Јединствен, снажан стил Исидоре Жебељан уз поетске секвенце и готово визуелан доживљај необуздане игре војвођанских Срба и Румуна, одакле је црпила инспирацију, повезује је са музиком коју је стварао Стеван Стојановић Мокрањац.

3869_2 [800x600]Уз стандардну поставу “Бродски квартета” коју су чинили Данијел Роланд, виолина, Иан Белтон, виолина, Паул Касиди, виола и Жаклин Томас на виоли, у Неготину су наступили и солисти, Анета Илић, сопран, Бобан Стошић на контрабасу, Мирослав Карловић, удараљке, са Исидором Жебељан на клавиру и под диригентским вођством Премила Петровића. Публика је уживала у “Песми путника у ноћи”, сцени “На Дунаву шајка”, фантазији за сопран, клавир, гудачки квинтет и удараљке “Pep it up”. Ма репертоареу је био и “Поломка квартет”, који музички критичари називају српским брејк-денсом, а у чијој основи су влашке народне игре.  “Нове ладине песме”, љубавне песме инспирисане војвођанском грађанском поезијом, дале су печат сјајном концерту и пренеле поруку композиторке да је подлога на којој данас живимо припадала другим људима пре нас.
Чланови прослављеног “Бродски квартета” нису крили задовољство пријемом у граду Мокрањца и сјајном фестивалском атмосфером.

3869_3 [800x600]- Захваљујемо вам се од свег срца. Било феноменално искуство доћи и наступити овде. Поред Стевана Мокрањца, имате још једног великог композитора и треба да се поносите њима – поручио је Паул Касиди.
Милан Радосављевић, директор Дома културе “Стеван Мокрањац” у Неготину уручио је “Бродски квартету” повељу Мокрањчевих дана, а Исидори Жебељан почасницу фестивала.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани