КУД „ВИДРА“ ИЗ ВИДРОВЦА ПОБЕДНИК 43. СУСРЕТА СЕЛА

Културно уметничко друштво „Видра“ из Видровца, свеукупни је победник  43.традиционалне манифестације изворног народног стваралаштва „Сусрети села“, која је завршена синоћ ревијалним приказивањем најбољих тачака на Градском тргу у Неготину.

Друго место поделила су културно уметничка друштва „Хајдук Вељко” из Речке, „Флоричика” из Јабуковца и „Карбулово” из Карбулова, која су освојила по 199 бодова, а треће културно уметничка друштва „Воја Чурић” из Кобишнице, „Живорад Петровић- Дудић” из Јасенице и „Димитрије Беливакић” из Буковча, која су по оценама жирија сакупила по 198 бодова. Дипломе и новчане награде овим културно уметничким друштвима уручио је Јован Миловановић, председник општине Неготин, који је и затворио 43. по реду манифестацију.

„Културни аматеризам има пуну подршку општине Неготин с разлогом. Ви сте чувари народне традиције нашег краја. Намера нам је да и у наредном периоду наставимо да пружамо подршку манифестацији, да се не заборави све оно што карактерише  традицију српског народа на овим просторима. Поред техничке и организационе подршке, издвојили смо и близу милион динара за организацију догађаја и награде најбољима. Све честитке најбољима, награђенима и свим учесницима на успешно изведеним програмима, а запосленима у Дому културе на добро организованој манифестацији“ – истакао је Миловановић у свом обраћању.

Свим  културно уметничким друштвима уручене су и захвалнице за учешће у овогодишњој манифестацији, као и дипломе за најбоље тачке и представљање изворне ношње, режије, сценографије и организације.

Тринаест културно-уметничких друштава  учествовало је на овогодишњим Сусретима села. Кроз 13 такмичарских вечери, своје обичаје приказали су чланови културно уметничких друштава из Јабуковца, Тамнича, Сикола, Шаркамена, Буковча, Штубика, Мокрања, Кобишнице, Чубре, Видровца, Карбулова, Речке и Јасенице, који су се после једногодишње паузе поново укључили у такмичење.

Поред новчаних награда за најбоља друштва, општина Неготини као покровитељ за сваку месну заједницу односно културно-уметничко друштво издвојила је по 60.000 динара за припреме и организацију програма, док је Дом културе, као организатор, обезбедио бесплатан превоз и озвучење.

На Градском тргу и ове године у оквиру завршне вечери Сусрета села, приређен је Етно дан. Месне заједнице и културно – уметничка друштва која су учествовала у овогодишњој манифестацији представила су народне ношње и карактеристична јела из својих места.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани