КОНЦЕРТ БЕОГРАДСКОГ КВАРТЕТА ХАРФИ

50-Mdani-004На малој сцени Дома културе у биоскопу Крајина, синоћ је приређен и концерт Београдског квартета харфи. На програму су била дела Светислава Божића, Душана Радића и Милорада Маринковића. 

.

.50-Mdani-006Београдски квартет харфи је основан 1987. године на Летњој академској радионици музике  ФМУ у Београду, а у оквирима рада курса харфе, којим је руководила Милица Барић, редовни професор. Оснивањем овог ансамбла родила се идеја о афирмисању харфе као инструмента, а затим и промовисању групног музицирања на харфи. Уследили су бројни наступи и нове идеје, а квартет је, створивши сопствену публику постао редован чинилац камерног репертоара Београда и других градова у земљи. Врхунац у остварењу почетних, оснивачких амбиција, али и нових, разуђенијих замисли, квартет доживљава у последњих  десетак година, у саставу у коме и данас наступа – Љиљана Несторовска (редовни професор на ФМУ у Београду), Милена Станишић (ванредни професор на ФМУ у  Београду), Дијана Сретеновић (професор музичке школе Мокрањац), Ивана Павловић (соло харфиста оркестра Српског народног позоришта у Новом Саду).  Један од првих наступа наведеног састава био је 2002. на Светском конгресу харфе у Женеви. Након њега су уследили бројни концерти у земљи и иностранству од којих се издвајају:
Пројекат Harp Connection (2012) – 4 концерта са швајцарском уметницом Натали Шатлен (у Подгорици, Сарајеву, Београду и Панчеву); ХI Светски конгрес харфе (World Harp Congress) са Ванкуверским симфонијским оркестром (Канада, 2011); Rio Harp Festival  (Бразил, 2008); Дани харфе у Сегедину (Мађарска, 2009); концерт Круг премијера (VII Међународни фестивал харфе у Београду, 2008 – премијера четири дупла концерта и дело домаћег композитора Божидара Обрадиновића за четири харфе и гудаче, уз сарадњу са камерним оркестром Гудачи светог Ђорђа); Баш-Чаршијске вечери,  Рашке духовне свечаности, НИМУС, Мермер и звуци итд.
50-Mdani-005Као своју посебну и веома битну, мисионарску делатност, Квартет је развио неговање и промовисање музике домаћих аутора. Она је стални део реперторара, а посебан је акценат стављен на композиције написане за овај ансамбл. У оквиру ове активности издвајају се наступи у Женеви (2002), затварање Х Међународног фестивала харфе, затварање ХI Светског конгреса харфе у Ванкуверу, наступ на концертима у оквиру пројекта Музика српских композитора за харфу (2011). Дела домаћих аутора стални су део репертоара Београдског квартета харфи.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани