ФИЛМ О МОКРАЊЦУ

film-o-Mokranjcu-2„Довољно за бесмртност“ назив је документарног филма који потписује ауторски тим: Ана Ђорђевић, Бојана Радовановић, Милош Браловић и Стефан Савић. Реч је о самосталној изради коју потписују млади музиколози, свршени студенти мастер студија и докторанти Факултета музичке уметности у Београду, док је постпродукцију био задужен Стефан Богнар. Идеја за настанак сценарија за овај филм родила се у години обележавања стогодишњице од смрти Стевана Стојановића Мокрањца а са циљем да се, кроз разговор са бројним музичким стручњацима (музиколозима, композиторима, диригентима и музичким теоретичарима) сагледа значај и утицај утемељивачког, композиторског и педагошког рада најзначајнијег српског композитора. Сценарио филма базира се на исечцима из интервјуа који су подељени у неколико тематских целина – Стваралаштво, Утицај на потоње генерације, Рецепција, Обележавање годишњице смрти.

„Повод за реализацију овог документарног филма представља својеврсна апатија у коју је запала културна јавност у Србији у последњих неколико година. Будући да, осим фестивала „Мокрањчеви дани“ који се сваке године одржава у Неготину, није било реализовано заједничко обележавање годишњице Мокрањчеве смрти на нивоу културних и школских институција, желели смо да допринесемо обележавању и дамо импулс даљим сличним акцијама и пројектима у којима ће учествовати већи број удружених учесника и институција“ – кажу аутори филма.

У документарном филму младих стваралаца „Довољно за бесмртност“ између осталих говоре: академик Дејан Деспић, проф. др Роксанда Пејовић, проф. др Надежда Мосусова; диригенти – Младен Јагушт, Бојан Суђић, Тамара Адамов-Петијевић; композитори – Рајко Максимовић, Зоран Христић, Властимир Трајковић, Зоран Ерић, Светислав Божић, Александар Вујић, Минта Алексиначки и други; музиколози – др Соња Маринковић, др Тијана Поповић Млађеновић, др Ана Стефановић и други.

Сазнајемо, у плану је уређивање и издавање књиге комплетних интервјуа, како би се драгоцене информације прикупљене у разговорима са тридесетак саговорника објединиле на једном месту и на тај начин пронашле свој пут до шире јавности.

Група аутора – Ана Ђорђевић, Бојана Радовановић, Милош Браловић, Стефан Савић – бележи неколико пројеката и достигнућа у свом заједничком раду. Међу њима су пројекат младих српских музиколога Како се сећамо „нашег“ Мокрањца? Репрезентације и рецепције Стевана Стојановића Мокрањца у српској култури XXI века, који је реализован на 49. Мокрањчевим данима у Неготину 2014. године у сарадњи са колегама са докторских студија музикологије ФМУ, објављивање заједничких радова у часопису Мокрањац на тему заступљености Стевана Мокрањца у градиву средњих школа (музичких, гимназија и других), учешће на 18. Педагошком форуму сценских уметности (2014) и објављивање радова у зборнику Форума, те презентације поводом најаве филма „Довољно за бесмртност“ на самосталним предавањима, у оквиру студентских трибина (ФЕСТУМ, 2014) и на научним скуповима (Бања Лука, 2016).

Прес центар „Мокрањчевих дана“

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани