КОНЦЕРТ ХОРА „СОЊА МАРИНКОВИЋ“ ИЗ НОВОГ САДА

hor_Sonja_Marinkovic_2Целовечерњим концертом  „Са Мокрањцем у свет“ на малој сцени биоскопа Крајина,  неготинској фестивалској публици представио се Мешовити хор Академског културно-уметничког друштва Универзитета у Новом Саду „Соња Маринковић“, као победник Натпевавања хорова на 51. фестивалу „Мокрањчеви дани“.

hor_Sonja_Marinkovic_1Изванредан наступ новосадскиг хора са диригентом Дуњом Деурић које је свој програм, али и комплетан визуелни аранжман, посветио  композитору Стевану Стојановићу Мокрањцу. Потпун доживљај приредили су хористи у живописним народним ношњама свих народа и народности  Војводине, уз пригодну кореографију и  Мокрањчев програм који се виђа често: Седму Руковет, Мађарске народне песме, Турске песме, На ранилу, Два женска хора, Чекање, Огрејала месечина, Румунске народне песме и 15. Руковет.

Мешовити хор Академског културно-уметничког друштва Универзитета у Новом Саду „Соња Маринковић“, основан је крајем 1961. године и био је једна од првих секција Друштва. Хор негује музику страних и домаћих аутора разних епоха и стилова. Академска средина, традиција и углед Мешовитог хора доприносе потврђивању његовог високог уметничког домета – освајањем престижних награда на многобројним фестивалима. Током  2015. године, када је на место диригента  дошла Дуња Деурић, Хор је  наступао на многобројним фестивалима такмичарског карактера, на којима је освојио престижна признања, међу којима су: златне дипломе на првом међународном фестивалу омладинских хорова Руковет за свет, на 39. Фестивалу омладинских хорова Војводине и на другом међународном такмичењу хорова Александар Морфидис Нисис (Нови Сад), специјалне награде жирија и награде Удружења композитора Бугарске на фестивалу Черноморски звуци (Балчик), златно  одличје у категорији мешовитих хорова и Grand Prix такмичења на фестивалу Мајске музичке свечаности (Бијељина), златно одличје и диплома лауреата такмичења  на 52. фестивалу музичких друштава Војводине (Рума) и низ других.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани