МОКРАЊУ У ПОХОДЕ

006Традиционални програм „Нити традиције“ који се у оквиру фестивала „Мокрањчеви дани“ одржава у Мокрању и овога пута окупио је бројне поштоваоце народне традиције.

Публици у порти Цркве Свете Тројице представило се Културно уметничко друштво „Чучук Стана“ из Сикола, чувар традиције овог краја још од 1974. године и једно од ретких које активно наступа широм Неготинске крајине настојећи да љубав према фолклору, песми и игри пренесе и млађим генерацијама.

Омладинска фолклорна група КУД-а  „Чучук Стана“ извела је сплет српских изворних игара из околине Сикола, док је познати фрулаш Витомир Станојевић извео коло „Старачки гег“.

Окупљенима се представио и Ансамбл народних игара и песама КУД „Димитрије Котуровић“ из београдске општине Раковица, добитник најпрестижнијих признања, познат по врхунској игри, виртуозношћу свог оркестра и лепоти аутентичних народних ношњи.

Овај ансамбл се представио песмом из Сумраковца „Смиљ, Смиљана киту цвећа брала“ у интерпретацији Исидоре Ранковић, али и Влашким, Играма из Шумадије, из околине Пирота, Српским сватовским играма из Косовског Поморавља и колом „Београжанка“.

Вредни Мокрањци приредили су за госте и учеснике „Мокрањчевих дана“ традиционално послужење, качамак, сир, кувани кукуруз и мекике.

И овогодишње „Нити традиције“  почеле су у центру села полагањем венаца и цвећа на спомен бисту Стевана Мокрањца, чија је породица пореклом из овог крајинског села. Почаст великану српске музике одале су делегације општине Неготин, Дома културе „Стеван Мокрањац“, Фестивала „Мокрањчеви дани“, Месне заједнице и KУД „Мокрањац“.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани