ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ПОСВЕЋЕНА ВАЈАРУ МИЛОВАНУ КРСТИЋУ

web5На овогодишњим „Мокрањчевим данима“  захваљујући сарадњи са Народним музејом из Ниша и Музејом Крајине из Неготина данас је отворена изложба посвећена животу и раду вајара Милована Крстића, ауторке Маре Макарић, музејске саветнице нишког Музеја.

.

.

web10Милован Kрстић (1909-2005) је активно стварао готово без престанка дуже од седам деценија. Од 1935. до 2002. године регистровано је преко шест стотина његових скулптура, цртежа и акварела. Најзначајнији део његове заоставштине чува се у Народном музеју у Нишу, а од радова који се налазе у Неготину, за фестивал „Мокрањчеви дани“, посебно је значајна биста Стевана Мокрањца рађена тридесетих година прошлог века.

.

Уз биографске податке и архивску грађу у виду репродукције његових фотографија скулптура које нису заступљене на изложби, изложено је и 40 уметничких скулптура из разних периода Крстићевог стваралаштва.

„Огледао се у готово свим гранама вајарства, користећи све врсте класичних материјала: од медаља и плакета, фигура и фигурина, преко актова и животиња до фонтана и сложених композиција. Њагов вајарски поступак се кретао од реализма до асоцијативних облика. Посебно се истиче као портретиста изузетног афирмана и осећања за карактер и посебност модела. Интересовање за људску фигуру манифестовало се у виду женског акта.“

Овај заљубљеник у вајарство потврдио се дугим и преданим радом као изузетан уметник, изузетно ангажован и плодотворан посленик на плану оплемењивања и обогаћивања наше културе у целини, заузевши својим неуморним прегалаштвом високо место у историји српске скулптуре.

Милован Крстић боравио је у Неготину 1999. године, приликом откривања рељефа Драгише Стојадиновића на згради Биоскопа „Крајина“ и тада је за свој допринос Фестивалу и српској уметности награђен Плакетом „Мокрањчевих дана“.

Изложба „Вајар Милован Крстић“ биће у Неготину отворена до 8. октобра а може се погледати у Музеју Хадук Вељка (Тодорчетовом конаку).

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани