ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ЛЕГАТ НЕДЕЉКА ГВОЗДЕНОВИЋА

nedeljko_gvozdenovic_1У Галерији Дома културе, у оквиру 50. фестивала „Мокрањчеви дани“ отворена је изложба слика из Легата Недељка Гвозденовића „Слике заборављених предела и предмета“.

Изложбу је након уводних речи Драгане Кнежевић, в.д. директора Дома културе и Филипа Брусића Ренауда, испред Куће Легата отворио Саша Мирковић, државни секретар Министарства културе и информисања Владе Републике Србије.nedeljko_gvozdenovic_2Председник Општине Неготин, Јован Миловановић, уручио је Филипу Брусићу и почасницу 50. Мокрањчевих дана.

Академик Недељко Гвозденовић (1902-1988), сликар и некадашњи  професор Ликовне академије у Бегораду један је од идејних твораца оснивања Куће легата као засебне установе културе која се бави чувањем заоставштина поклоњених граду Београду. Велики дародавац је сву своју покретну и непокретну имовину  поклонио родном Мостару, граду Београду у коме је провео највећи део свог живота и САНУ, као успомену на своје дугогодишње чланство и приврженост овој институцији. Гвозденовић је био сликар изразито лирског темперамента, што га је сврстало у представнике интимистичког  сликарства. Сликајући обичне, мале предмете и призоре, мртве природе, ентеријере, пределе и портрете, превасходно је био заокупљен проучавањем ликовних проблема, процесом претварања чисте боје у апстрактну, линеарну форму, или (како је сам говорио) – „редукцијом визуелног на један колористички акценат и јасну линеарну структуру“.
Легат, који чине 562 уметничка  дела, од тога 45 слика у техници уље на платну и на картону, и  више од 500 радова на папиру у разним техникама, поклонио је граду Београду 1980. године, са жељом да поклон још за његова живота буде приступачан широј културној јавности. Град Београд га је поверио на чување и јавно излагање Музеју града Београда, а потом је – 2007. године Гвозденовићев легат предат на старање  Кући легата.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани