КОНЦЕРТ ХОРА САБОРНЕ ЦРКВЕ СВЕТИ ГЕОРГИЈЕ, НОВИ САД

Црква Свете Тројице, Мокрање
Концерт  Хора Саборне цркве Свети Георгије у Новом Саду

SvGeorgijeNSad1У Цркви Свете Тројице у Мокрању, селу порекла славног композитора Стевана Стојановића Мокрањца , приређен је концерт Хора Саборне цркве Св. Георгије из Новог Сада, са диригентом Богданом Ђаковићем. У акустичном здању  мокрањске цркве,  чувени Хор је извео  дела српске, руске и бугарске духовне музике 19. и 20. века, односно песама из старије традиције: византијског, српског средњевековног и каснијег једногласја, као и руске вишегласне музике 17. и 18. века.

- Годинама се припремамо за наступ Мокрањцу у част и за нас је ово велики доживљај- поручио је диригент Богдан Ђаковић.

Hor_SvGeorgijeNSad2Поред редовног учешћа на богослужењима у храму Светог Георгија, овај ансамбл наступа на различитим фестивалима и манифестацијама значајним за ширење  православне и националне културе. Хор је певао на многобројним богослужењима и на пригодним концертима широм земље, као и у већем броју наших манастира. Тринаест пута је представљао Српску православну цркву на Европским сусретима хришћанске омладине.

Богдан Ђаковић, музиколог и хорски диригент, дипломирао је на Oдсеку за музикологију ФМУ у Београду, а магистрирао на Академији уметности у Новом Саду. Године  1987. је у Новом Саду основао црквено певачко друштво Свети Стефан Дечански, а потом и Хор саборне цркве Свети Георгије који и данас води.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани