ПРОГРАМ “КЛАСИКА У 11“ ОТВОРИЛИ УЧЕСНИЦИ НАТПЕВАВАЊА

KLASIKA-U-11---AKUD-SONJA-MARINKOVIC-NOVI-SADОвогодишњи циклус „Класика у 11“ ефектно су у центру Неготина, на задовољство публике, започели учесници традиционалног „Натпевавања хорова“. Тако су се, другог фестивалског дана, пред знатижељном публиком, која није штедела дланове, нашли хорови: „Шуматовац“ из Алексинца, под управом Марије Зовко, Београдско студентско певачко друштво са диригентом Данилом Томићем, Београдски мадригалисти под управом Александра Брујића и на крају програма победник „Натпевавања“ – хор АКУД „Соња Маринковић“ из Новог Сада са Дуњом Деурић на челу.
Своје импресије нису крили ни посетиоци, а ни хористи из Београда, Новог Сада и Алексинца који су се представили изабраним композиција из свог синоћњег програма.
-Велика ми је част што сам овде, јер стварно ово је један од фестивала који су јако битни не само за Неготин, већ и за целу Србију. Дух Мокрањца баш у оквиру овог фестивала и преко фестивала живи већ 51.пут. На њему наступају не само уметници који тек утиру свој пут, већ и они који су својим радом дубоко задужили српску музику и баш зато ми је не само част, већ и привилегија што са својим хором учествујем на „Мокрањчевим данима“ – истиче Данило Томић, диригент Београдског студентског певачког друштва који је у Неготину и синоћ и данас имао своје поклонике, јер је овај младић из Кладова један од Мокрањчевих следбеника кроз школовање у неготинској средњој музичкој школи, која носи име родоначелника српске музике, Стевана Стојановића Мокрањца, чију 160. годишњицу рођења обележавамо ове године.

Овај програм, установљен на јубиларном 50. фестивалу, и сада је привукао велику пажњу Неготинаца и њихових гостију, а до краја 51. „Мокрањчевих дана“ на градском тргу га реализовати студенти београдског Факултета музичке уметности. Замисао организатора овог циклуса концерата је да се грађанима пошаље порука да и на овај начин учествују у музици, те да контактирају директно са музичарима и програмима.
„Класика у 11“ дефинитивно је помак у програмској оријентацији Фестивала, а по замисли др Бранке Радовић, председнице Програмске комисије и до прошле године селекторке „Мокрањчевих дана“ њиме се гаји најмлађа неготинска публика.

Прес центар “Мокрањчевих дана”

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани