Архиве: септембар 2013

ИЗЛОЖБА РАДОВА ЛИКОВНЕ ШКОЛЕ ДОМА КУЛТУРЕ

plakat_likskolaУ четвртак, 3.октобра од 20 сати у галерији Дома културе биће одржана изложба радова ликовне школе Дома културе  „Стеван Мокрањац″.  Улаз је слободан.

ДОБРО ДОШЛИ

ЗАТВОРЕНИ 48. “МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ”

zatvaranje_festivala_4Фолклорни ансамбл АКУД”Абрашевић 1905.” спектакуларним наступом у Дому културе маестрално је затворио 48. Мокрањчеве дане. Др Бранка Радовић, селектор потврдила је да су програм овогодишњег фестивал следили концепт “На трагу Мокрањца” док је мр Милан Уруковић, председник општине Неготин најавио да ће убудуће подржавати све напоре програмске комисије и организатора да Фестивал одржи реноме који је претходних деценија стекао.

КОНЦЕРТ ПОВОДОМ 200 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ПЕТРА ПЕТРОВИЋА ЊЕГОША

200_god_njegosa_1На сцени неготинског Дома културе, у оквиру фестивала у част Мокрањцу одржан концерт  поводом 200 година од рођења Петра Петровића Његоша.

.

ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ “УМЕТНИЧКА МУЗИКА И ТРАДИЦИЈА ХОРСКОГ ПЕВАЊА У НЕГОТИНУ И КРАЈИНИ (1853-2013)”

nikola_plavsic_1У оквиру 48. Мокрањчевих дана, на малој сцени Дома културе, у биоскопу Крајина, приређена је промоција монографије “Уметничка музика и традиција хорског певања у Неготину и Крајини (1853-2013)”, аутора проф. Николе Плавшића у издању Дома културе „Стеван Мокрањац”.

.

КОНЦЕРТ ЈАДРАНКЕ ЈОВАНОВИЋ „СРПСКИ И СВЕТСКИ МУЗИЧКИ БИСЕРИ“

jadranka_1 [640x480]Мецосопран, Јадранка Јовановић, својим гласом угрејала је срца, али и дланове, публике у неготинском Дому културе на синоћњем концерту “Српски и светски музички бисери”, на 48. Мокрањчевим данима. Као што и сам назив концерта говори, на репертоару једне од наших најпознатијих оперских дива, која је наступила уз клавирску пратњу Николе Рацкова, била су дела најпознатијих српских и светских композитора.

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „МУЗИЧКА УМЈЕТНОСТ“ АКАДЕМИКА ДЕЈАНА ДЕСПИЋА

despic_1 [640x480]У Мокрањчевој родној кући приређена је промоција књиге „Музичка умјетност“ академика Дејана Деспића, композитора и музичког теоретичара. О књизи су говорили академик Жарко Мирковић, композитор, испред издавача Музичког центра Црне Горе, др Соња Маринковић, музиколог и др Бранка Радовић, музиколог.

КОНЦЕРТ ХОРА „ГОРТИНИЈА“ ИЗ ЂЕВЂЕЛИЈЕ

makedonci_1Прошлогодишњи лауреат натпевавања хорова и добитник статуете „Мокрањчевих дана“, хор „Гортинија“ из Ђевђелије поново је врхунским извођењем композиција разноликог жанра одушевио публику „Мокрањчевих дана“.

МЈУЗИКЛ „ЗОНА ЗАМФИРОВА“

zona_zamfirova_1За место у неготинском Дому културе синоћ се тражила карта више, и није је било, јер су сва места у сали, па чак и она помоћна била попуњена. И нису погрешили они који су на време резервисали карте, јер је мјузикл Зона замфирова, био за незаборав.

ИЗЛОЖБА СКУЛПТУРА ОД „ДЕКИРИКА ДО МЕШТРОВИЋА“

skulpture_1У Галерији Дома културе, синоћ је у оквиру програма 48. фестивала „Мокрањчеви ани“ отворена изложба скулптура из колекција породица Тодоровић и Томчић, под називом „Од Декирика до Мештровића“.

Изложбу су отворили мр Милан Радосављевић, директор Дома културе, Влада Томчић и Моша Тодоровић, у чијим породичним колекцијама  се налазе ове скулптуре.

НАУЧНА ТРИБИНА

tribina_1 [640x480]У оквиру 48. Мокрањчевих дана, данас је у родној кући славног композитора одржана научна трибина под називом „Стеван Мокрањац и црквено појање – завештање минулог века“, уз учешће мр Предрага Ђоковића, музиколога и директора Студија за рану музику из Београда и др Соње Маринковић, модератора овог Фестивалског програма.

ДИВНА ЉУБОЈЕВИЋ И МЕЛОДИ

melodi_1Љубитељи православне духовне музике, могли су трећег дана фестивала у славу Мокрањца, да уживају у концерту који су у Цркви Свете Тројице у Неготину приредили Дивна Љубојевић и Мелоди.

НИТИ ТРАДИЦИЈЕ У МОКРАЊУ

niti_tradicije_3Традиционално, у Мокрању, селу порекла композитора Стевана Мокрањца, одржан је део програма 48. Мокрањчевих дана. У сеоској цркви Свете Тројице одржан је концерт вокалног ансамбла Свети Архангел Михајло из Београда,  док је у порти приређен програм „Нити традиције“.

КОНЦЕРТ „ТРАГОМ НЕЗАБОРАВА“

tragom_nezaborava_1Одмах након отварања изложбе у галерији Дома цултуре, посетиоци 48. фестивала могли су да на сцени Дома културе уживају у концерту под називом “Трагом незаборава”. Публици су се представили  градски дечији хор “Звездице”, камерни оркестар “Аморозо” и вокални квартет “Либеро” из Лесковац, под диригентском палицом др Јелене Цветковић

ИЗЛОЖБА „ЕХО МУЗИКЕ“

eho_muzike_1Традиционално, као део програма “Мокрањчевих дана” и ове године у галерији Дома културе, отворена је изложба “Ехо музике”. Реч о изложби уметничких дела насталих на  15. Ликовно колонији Дома културе..

.

ХОР „ВИЛА“ ИЗ ПРИЈЕДОРА ПОБЕДНИК НАТПЕВАВАЊА

natpevavanje_9Пјевачко друштво Српске православне цркве „Вила“ из Приједора у Републици Српској победник је традиционалног натпевавања хорова на 48. Мокрањчевим данима у Неготину. Поред статуете Стевана Мокрањца, овогодишњи лауреат, хор којим диригује Аљоша Новаковић, а већином га чине ученици тамошње Музичке школе, добио је прилику да се на наредном фестивалу представи целовечерњим концертом.

ИЗЛОЖБА СЛИКА ЖЕЉКА ЂУРОВИЋА

izlozba_djurovic_1По отварању 48. Мокрањчевих дана, као први од бројних пратећих програма, у галерији Тодорчетовог конака, отворена је изложба радова Жељка Ђуровића.

ОТВОРЕНИ 48. „МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“

otvaranje_1У дворишту родне куће славног композитора Стевана Мокрањца, традиционално, уз звуке фанфара и шесту Мокрањчеву руковет у извођењу осам здружених хорова, отворени су 48. Мокрањчеви дани.

ПРЕДФЕСТИВАЛСКО ВЕЧЕ

zitije_h.veljku_1Предфестивалско вече 48. музичког фестивала “Мокрањчеви дани” било је ове године посвећено обележавању 200 година од погибије највећег Крајинског јунака Хајдук Вељка Петровића.

Вече у сусрет фестивалу почело је монодрамом “Чучук Стана”,у извођењу  Наташе Поповске, која је уједно и аутор овог дела.

ОДРАЖАНE КОНФЕРЕНЦИЈE ЗА НОВИНАРЕ У БЕОГРАДУ И НЕГОТИНУ

kzn_1У Неготину је све спремно за почетак 48. Мокрањчевих дана, потврдили су мр Милан Уруковић, председник Општине Неготин и мр Милан Радосављевић, директор Фестивала. Програм фестивала “Мокрањчеви дани”, који ће се ове године по 48. пут одржати у Неготину од 13. до 20. септембра, по избору селектора, музиколога др. Бранке Радовић, заснива се на препознатљивој програмској концепцији у чијој су основи хорско извођаштво и промоција домаћег музичког стваралаштва.

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ ПОВОДОМ ПРЕДСТОЈЕЋЕГ 48..ФЕТИВАЛА „МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ”

m_kucaУ уторак, 10. септембра 2013. године, у просторијама Прес центра  Удружења новинара Србије у Београду (Кнез Михајлова 6/3), у 12 часова,  биће одржана прес конференција поводом предстојећег 48. фестивала „Мокрањчеви дани“, који ће свечано бити отворен у Неготину 13. септембра.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани