СЛАВЉЕНИЧКИ КОНЦЕРТ СИМФОНИЈСКОГ ОРКЕСТРА РТС

Слављенички концерт Симфонијског  оркестра РТС
Диригент: Бојан Суђић

web_SO_RTSЧаст да затвори 52. Мокрањчеве дане у Неготину припала је Симфонијском оркестру РТС који ове године обележава 80 година постојања и континуираног рада. Под вођством маестра Бојана Суђића, Симфонијски оркестар РТС  је извео Аскезу за велики гудачки оркестар,  једног од највећих српских симфоничара,  Александра Обрадовића, композитора чија 90. годишњица рођења се такође обележава ове године.

Неготинска фестивалска публика, након тога имала је изузетну прилику да ужива у Бетовеновом Концерту за клавир и оркестар, са пијанистом светског реномеа, Александром Сердаром. За крај концерта Симфонијски оркестра РТС , надахнуто и ефектно извео је музику за балет „Ромео и Јулија“, Сергеја Прокофјева.

Симфонијски оркестар РТС ове године обележава осам деценија постојања и континуираног рада. Овај ансамбл представља стуб музичке делатности радија и телевизије у Србији, али има и развијену концертну делатност и својим осмишљеним и ангажованим радом, наступима у Београду, широм Србије и у иностранству, значајно доприноси квалитету музичког живота, промовише највише професионалне стандарде и уметничке вредности, посебно негујући српску музичку баштину. Орекестром су, уз угледна гостујућа диригентска имена, у својству шефа-диригента руководили најзначајнији музички посленици – Михајло Вукдраговић, први руководилац оркестра, потом Стеван Христић, Крешимир Барановић, Боривоје Симић, Младен Јагушт, Ванчо Чавдарски, Владимир Крањчевић, Милен Начев и Давид Порселајн. Од 2005. године уметнички директор и шеф диригент Оркестра је Бојан Суђић, који је своју уметничку каријеру управо и отпочео 1985. године радом са Хором РТС, а 1989. године са Симфонијским оркестром. Ансамбли Музичке продукције РТС су наступали на свим значајним фестивалима у Југославији и Србији, а остварили су и успешне турнеје у Енглеској, Италији, Француској, Аустрији, Немачкој, Швајцарској, Шпанији, Грчкој, Русији, Румунији, Мароку, Црној Гори и Хрватској.

Оркестар је током осам деценија деловања остварио велики број студијских снимака међу којима највише има композиција домаћих аутора (југословенских и српских) и савремене музике, а са домаћим солистима, што чини језгро музичког архива Радија и телевизије Србије. Ансамбл је добитник најзначајнијих домаћих признања.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани