ПОЧЕЛИ ЈУБИЛАРНИ 40. КРАЈИНСКИ ОБИЧАЈИ

Јубиларни 40. „Крајински обичаји“ отворени су синоћ у Неготину наступима вокалних и инструменталних солиста и етно група. Ову манифестацију изворног народног стваралаштва организује Дом културе „Стеван Мокрањац“ у сарадњи са месном заједницом Штубик и културно-уметничким друштвом „Прераст“ из Штубика, а уз покровитељство Министарства културе, информисања и информационог друштва Републике Србије и општине Неготин.

Отварајући Крајинске обичаје, др Влајко Ђорђевић, председник општине Неготин, поздравио је све учеснике, истичући да ентузијазам аматера нема цену и подсећајући да овом манифестацијом Неготинска Крајина чува успомену на учеснике чувене битке на Штубику и Малајници из 1807. године.

Поводом јубилеја, публика је синоћ била у прилици да погледа и филм који носи назив „40. година Крајинских обичаја“ . Филм је урађен у продукцији Дома културе „Стеван Мокрањац“, аутор је Радомир Милошевић, а текст је читала Јованка Станојевић. Филм представља само део забележеног богатог фолклорног наслеђа Неготинске Крајине и виђење људи који су допринели развијању и обогаћивању Крајинских обичаја.

Пуни допринос овогодишњој манифестацији дале су и чланице занатске задруге „Занарт“ из Неготина и Културно уметничког друштва „Прераст“ из Штубика изложбом својих радова и радионицама којима су били обухваћени стари занати : ткање, вежење, плетење, нецање, грнчарство, упредање и дарачење вуне.

У музичком делу програма наступиле су етно групе “Мариника”, „Крајински ђердан“, „Бадем“ и „Класје“ и певачка група КУД-а „Чучук Стана“ из Сикола, инструментални солисти Сања Марковић из Кобишнице, Немања Станојевић из Јасенице на фрули и трубач Денис Чурић из Мокрања, као и вокални солисти Данијела Јевтић, Андјела и Деса Антић и Миљана Богић.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани