ОПЕРА „ТАКО ЧИНЕ СВЕ“ ВОЛФГАНГА АМАДЕУСА МОЦАРТА

web5Оперски студио београдског Факултета музичке уметности извео је вечерас на 55. „Мокрањчевим данима“ оперу Волфганга Амадеуса Моцарта „Тако чине све“ у режији Владана Ђурковића. На овај начин Мокрањчев фестивал придружио се обележавању 265 година од рођења генијалног композитора иза којег су за вечност остала бројна оперска дела, симфоније и велики број дела инструменталне музике.

Ова представа настала је као производ рада Оперског студија ФМУ, у школској 2020/2021. години, под руководством ванредног професора Драгане Радаковић и доцента Владана Ђурковића.  Солисти у представи су студенти завршних година Катедре за соло певање, на којој се овај предмет налази. Пред публиком у Неготину наступили су: Наташа Јововић , Теодора Илић, Лука Јозић, Стефан Живановић, Сара Ристић и Милан Обрадовић. Адаптацију и превод потписује Стеван Каранац, клавирски сарадник је Ивана Стоковић, а диригент је Драгана Радаковић.

Иначе, ово ремек-дело премијерно је изведено у дворском позоришту у Бечу 1790. године. Реч је о лакој комедији манира са интензивном мрачном нијансом о људској природи која је испричана на један невероватно модеран начин уз прелепу музику која прати једну морално врло проблематичну фабулу. Опера „Тако чине све“ поседује велике изазове за певаче и одговарајућу сатисфакцију за данашњу публику. У њој су приказана сва лица љубави – од најповршнијег до најдубљег. Иако је имала умерен успех на премијери, остала је ван главног репертоара више од једног века.

Опера „Тако чине све“ топло је примљена од стране неготинске публике која нема тако често прилику да прати извођење оваквих музичких дела.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани