IN MEMORIAM – ДИМИТРИЈЕ МИКАН ОБРАДОВИЋ

web_МОбрадовићУ Београду је у 84. години преминуо Неготинац Димитрије Микан Обрадовић, композитор, етномузиколог, фрулаш, један од најзначајнијих српских уметника заслужан за бројне сачуване аутентичне народне мелодије из нашег наслеђа.
Обрадовић је био дугогодишњи музички уредник Радио Београда, у којем је почео да ради 1969. године. Спајајући етномузикологију и композицију успешно је реализовао бројне култне и веома слушане емисије попут “Село весело”, “Аутобус у пола шест”, “Драговање”, “Ризница”… Први је музички уредник емисије “Од злата јабука” Радио Београда 2.
Почетком деведесетих година прошлог века Димитрије Микан Обрадовић био је члан Програмске комисије и Организационог одбора Фестивала „Мокрањчеви дани“ у Неготину (1991 – 1993).
Са својим ансамблом и певачима снимио је велики број песама и кола, награђених сребрним, златним и дијамантским плочама. Имао је значајног утицаја у формирању каријера многих уметника, међу којима и оних који су били везани за Неготинску Крајину: прослављеног виолинисте Божидара Јануцића и интерпретаторки Драгославе Генчић и Биље Крстић.
За едицију “Записано у времену” у издању ПГП РТС уредио је три трострука компакт диска о Властимиру Павловићу Царевцу, Ксенији Цицварић и Радојки Живковић. За сва ова издања приредио је етномузиколошке студије које су на стручан начин приказале фолкорну баштину нашег народа.
Добитник је многих награда и признања за свој вишедеценијски рад, уз то носилац је две награде Савеза композитора Србије за хорску музику “Стеван Стојановић Мокрањац”, а статус истакнутог уметника Србије имао је од 1999. године.
Извор и фото: РТС
Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани