ИЗЛОЖБА ДУБОРЕЗА ЕПИСКОПА ЈУСТИНА

4033_1 [800x600]У галерији Дома културе отворена је изложба дубореза “Сила Часног Крста” чији је аутор Епископ Тимочки Јустин.
Присутним гостима који су испунили галерију Дома културе, обратили су се песник Адам Пуслојић, мр Милан Уруковић, председник општине Неготин, архимандрид Иларион, старешина манастира Буково и аутор Епископ Тимочки Јустин.

Свој први крст, Епископ Јустин, израђује пред одлазак у манастир Црна Река 1979. године, где своју љубав према Богу и светињи изражава у дрвету кроз дуборезне крстове разних облика и намена.
Такође, аутор период свог богословског усавршавања на постдипломским студијама у Грчкој 1987. – 1990. године користи да учи и црпи инспирацију од великих савремених мајстора дубореза. По повратку у манастир, израдом архијерејске панагије почиње ново поглавље његовог уметничког опуса.

4033_2 [800x600]Крст као симбол хришћанства инспирисао је је Епископа Јустина да начини велики број реликвијара, напрсних крстова, али и ручних и престоних крстова са основноим темом Распећа Христовог. Сви они рађени врло посвећено, минуциозним начином израде, показују сво умеће правог крсторесца. Иако је учио од савремених грчких дуборезаца, у себи носи богату традицију својих предака, ослањајући се пре свега на Византију и њен културни круг.
Епископ Јустин своје радове групно је излагао у Музеју примењене уметности у Бегораду на изложби Савремена православна српска уметност.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани