KОНЦЕРТ БЕОГРАДСКЕ ФИЛХАРМОНИЈЕ

Beogradska_filharmonija_12Захваљујући Делегацији Европске уније у Србији, неготинска публика је на 50. јубиларним Мокрањчевим данима и након петнаест година, могла да ужива у концерту Београдске филхармоније.

Пре почетка концерта присутнима су се обратили Иван Тасовац, министар културе и информисања Владе Републике Србије, Мајкл Девенпорт, шеф Делегације ЕУ у Србији и Јован Миловановић, председник Општине Неготин, који је овом приликом и уваженим госима уручио и Плакете фестивала са ликом великог Мокрањца.

Миловановић је искористио прилику и да захвали Делегацији Европске уније на пруженој помоћи у организацији јубиларног Фестивала, као и министарству културе на вишедеценијском покровитељству музичких свечаности посвећених Мокрањцу.

Мајкл Девенпорт је у свом обраћању истакао да је за њега велика част што има прилику да присуствује овако великој свечаности и фестивалу који је велики не само за Неготин, већ за целу Србију.

Министар културе и информисања, Иван Тасовац рекао је да је Мокрањац за музику оно што је Вук Караџић за писменост и сврстао великог композитора у ред најзначајнијих личности српске историје.

Под диригентском палицом Владимира Куленовића, на репертоару вечерашњег концерта било је Вујићево “Српско коло”, Дворжаков Концерт за виолончело са солисткињом Мајом Богдановић и Коњовићева Симфонију у Це-молу.

Beogradska_filharmonija_11Београдска филхармонија, институција културе са традицијом дугом 91 годину и са 96 музичара просечне старости 40 година, направила је значајан успех и позиционирала се, током последње деценије, као један од најбољих националних оркестара у региону. Према наводима међународних медија, Филхармонија је један од водећих европских оркестара (Independent), култни српски оркестар (Financial Times), најуспешнија културна институција у Србији (Јутарњи лист, Загреб) и најјаче ПР оружје Србије (Kvällsposten, Malmö). Оркестар у последњих неколико сезона сарађује са светски познатим диригентима и солистима попут Зубина Мехте, Кшиштофа Пендерецког, Сера Невила Маринера, Бориса Березовског, Герхарда Опица, Берија Дагласа, Нелсона Фреиреа, Фазила Саја, Андреја Гаврилова, Јулијана Рахлина, Саре Чанг, Изабел Фауст, Мише Мајског, Давида Герингаса, Сол Габете, дуа Игудесман и Џу и других.

Од 2010. године, шеф-диригент Београдске филхармоније је реномирани кинески диригент Мухаи Танг, док се на позицији Резиденцијалног диригента, од сезоне 2013/14, налази млади српски диригент Владимир Куленовић, чија се каријера успешно развија у САД.

Квалитету рада оркестра значајно доприноси Фондација Београдске филхармоније Зубин Мехта са својим стратешким партнерима. Током неколико последњих година оркестар је имао запажене међународне турнеје и гостовања у Италији, Аустрији, Шведској, Француској, Словенији, БиХ и Хрватској. Гостовања на фестивалу у Равелу 2010, први послератни наступ у Дубровнику на отварању фестивала Јулијан Рахлин и пријатељи (2011) и тринаест одржаних концерата у оквиру турнеје по Италији  2011. Године. У сезони 2014/15 реализована је и прва турнеја у историји Београдске филхармоније у САД, која је одржана у октобру 2014. године у Чикагу, Кливленду, Вашингтону и Њујорку. Поред тога, у новембру 2014. године оркестар је био на турнеји по градовима Немачке и Швајцарске.

Beogradska_filharmonija_3Оригинални и јединствени концепт циклуса новогодишњих концерата, који кроз музику промовише етничке и верске различитости, привукао је велику пажњу домаће и стране јавности, а препознат је и подржан од стране Европске уније. Београдска филхармонија је такође покренула и регионалну сарадњу три националне филхармоније Србије, Хрватске и Словеније, у оквиру пројекта Pika-Točka-Тачка. Вођена идејом да дириговање као професија не зависи од пола, а са циљем да инспирише и даме да заузму централно место у каријерама, Београдска филхармонија је у сезони 2013/14 реализовала циклус На високим потпетицама. Циклус Bizarrte представља авангардну страну класичне музике кроз необичне концепте, програме и нестандардне инструменте, а сезонама уназад привлачи нову публику.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани