АНСАМБЛ „КОЛО“ 3. НОВЕМБРА У НЕГОТИНУ

web_plakat-KOLOУ години када већ слави седамдесету годишњицу оснивања, реномирани  Ансамбл народних песама и игара Србије „Коло“ приредиће целовечерњи концерт 3. новембра у 20 сати неготинском Дому културе. Улазнице се продају на билетарници Дома културе по цени од 300 динара.

На концерту Ансамбла „Коло“ неготинска публика имаће прилику да види богат и разноврстан, зналачки одабран фолклорни кореографски опус. Више од шездесет врхунских уметника, играча који су истовремено и певачи, као и петнаест музичара, презентују разноврсну и богату српску традиционалну уметност. У стварању уметничког репертоара, учествовали су наши најеминентнији кореографи, композитори, као и многобројни стручни сарадници (етномузиколози, етнолози, балетски уметници…) који су изградили препознатљив уметнички стил, изражен пре свега у разноликости сценских и музичких облика.

Већ шездесет девет година, КОЛО на високом уметничком  нивоу чува, негује и презентује нашу традиционалну уметност, кроз игру, песму, музику и обичаје.

-Славимо седамдесет година. Седамдесет година у којима се све око нас мењало. Мењао се начин на који људи живе своје животе, технологија је напредовала невероватном брзином, цео свет се трансформисао. Више пута.

Али током свега тога, ми смо очували оно што је највредније. Очували смо наше наслеђе, нашу традицију, нашу културу. И не само то. Ми је поново откривамо. То је суштина нашег постојања. Не да будемо само музеј наше културне баштине у коме ће људи моћи да се подсете историје. Не, наша мисија и наша визија су много веће и шире од тога.

Ми смо ту да бисмо спојили све то што се мења и све то што треба да остане исто. Ми смо веза између прошлости и будућности. Ми смо ту да будемо и чувар нашег наслеђа и ледоломац наше културе.

70 година постојања је велики успех. Али то је тек почетак. Ми смо окренути ономе што долази, и идемо му у сусрет, увек свесни да оно што смо очували има смисла само ако од њега можемо да створимо нешто ново, нешто што ће комуницирати са људима на нивоу који превазилази разлике у годинама, пореклу или националној припадности.

Надамо се да ћете уживати – поручио је Владимир Декић, директор Ансамбла народних игара и песама Србије „Коло“.

plakat-programРепертоар Ансамбла обухвата више од 140 кореографија из свих етнокореолошких области Србије и области у којима вековима живи српски народ. Уметници Ансамбла КОЛО својом  сценском културом, играчком изражајношћу, савршеном техинком одигравања, певања и музицирања као и богатством националног костима, плене сценама широм света. „Коло“ својим садржајем носи безброј порука, како културних и уметничких, тако и важну поруку прошлости за будућност.

Ансамбл „Коло“ је јединствен амбасадор културе који је гостовао на свим континентима, у најпрестижнијим концертним салама, као што су Метрополитен и Карнеги Хол  у Њујорку, Палата Шајо у Паризу, Ројал Фестивал Хол у Лондону, Баљшој Театар у Москви, Опера у Келну, Театар Фениче у Венецији, Опера у Сиднеју, Национални уметнички центар у Пекингу….

Ансамбл је стекао изванредну репутацију у земљи и иностранству и  носилац је престижних  домаћих и међународних награда и признања за високи допринос у култури.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани