НЕГОТИНСКО ЛЕТО 2018.

DIva_plakat2018Почиње  Мала школа опере „d’Iva“

У оквиру Неготинског лета 2018., у Неготинском биоскопу, данас почиње,  пета по реду, Мала школа опере   „d’Iva“  . Трајаће до 31. јула, а завршни концерт учесника биће одржан 1. августа.

Мала школа опере има за циљ да едукује децу и младе у области класичне музике, кроз часове соло певања, интерпретације, глуме. Ове године броји око 20 полазника узраста од 4 до 27 година.

Поред Иве Мрвош Анокић која је стални предавач школе, овог лета млађу групу полазника за завршни концерт припремиће млада Неготинка Магдалена Антић, која је своју диплому стекла на Факултету музичке уметности у Скопљу, а такође припада ранијим учесницима Мале школе опере „d’Iva“. Публика ће и ове године моћи да ужива у богатом и разноврсном програму, на коме ће се наћи оперске и арије из мјузикала, као и соло-песме 19. и 20. века, како наших тако и страних композитора.

Завршни концерт биће одржан 1. августа са почетком у 20 сати у биоскопу Крајина, а клавирски сарадници биће Миља Виденовић и Предраг Грујић. Улаз као и сваке године је бесплатан.

Оснивач и руководилац Мала школа опере „d’Iva“ је мецосопран Ива Мрвош, рођена у Неготину. Одсек за соло певање на Факултету музичке уметности у Београду завршила  је 2009.године са просечном оценом 9,3. Kао стипендиста норвешке владе 2008. године одлази на мастер студије у Ставангер где стиче мастер диплому, а потом 2011. и специјалистичку диплому у класи професорке Бетине Смит.

Ива Мрвош је професионално активна од 2003. године када је остварила свој деби на београдској концертној сцени, наступивши са Београдском филхармонијом као солиста у делу Артура Хонегера “Краљ Давид”, а под диригентским вођством аустријског маестра Леополда Хагера. Након тога уследили су бројни концерти у Србији и околним земљама. У периоду од 2003. до 2008. године Ива је наступала са водећим оркестрима на просторима Балкана као што су Гудачи Светог Ђорђа, Темишварска филхармонија, Македонска филхармонија, Тиранска филхармонија, Римски симфонијски оркестар младих као солиста у вокално инструменталним делима Перголезија, Баха, Моцарта, Бетовена…Такође, остала је посвећена српској музици изводећи и снимајући дела Константина Бабића, Дејана Деспића, Рајка Максимовића, Ивана Бркљачића, Оливера Бенића, Милорада Маринковића.

Остварила је бројне улоге на оперским сценама широм Европе где је награђена  престижним наградама.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани