КОНЦЕРТ ХОРА „COLLEGIUM MUSICUM CATHOLICUM”

web-CMC_SuboticaМешовити хор „Collegium Musicum Catholicum“основан у оквиру Католичког института за културу, историју и духовност „Иван Антуновић“ у Суботици, под диригентским  вођством Мирослава Стантића,  на концерту у цркви Свете Тројице у Неготину извео је део свог богатогог репероара, који чине композиције од грегоријанике до остварења савремених аутора.Публика 53.“Мокрањчевих дана“ имала је прилику да ужива у сјајном извођењу Грегоријанског корала „Cantabo Domino“, „Kyrie“ из мисе „In festis Apostolorum“, Мокрањчевом „Акатисту Богородици“, али и композицијама Вилијама Берда, Винка Јелића, Албе Видаковићa, Беле Анишић, Анђелка Игреца, Божидара Антонића , али и Моцартовом „Jubilate Deo“ и Сен Сансовом „Tollite hostias“.

 Хор „Collegium Musicum Catholicum“посебно негује дела литургијских композиција аутора из Војводине, међу којима се издвајају остварења завичајног композитора Алба Видаковића. Осим у Војводини и Србији, наступао је и у Хрватској, Босни и Херцеговини, Мађарској, Италији … 2004. године је био добитник награде „Иван Антуновић“ за посебни допринос на очувању националне културе међу Хрватима у Војводини.

Мирослав Стантић (1980), оргуљаш и диригент, студент четврте године музикологије на Факултету музичке уметности у Београду, усавршавао се на семинарима за интерпретацију црквене литургијске музике на Институту за црквену музику у Загребу, као и на хорским радионицама у Риму, Београду, Задру и Будимпешти.  Хоровођа је камерног ансамбла „Collegium Musicum Catholicum“, члан Хрватског друштва црквених глазбеника, редовни сарадник часописа за црквену музику „Св. Цецилија“ у Загребу, као и гласила за црквену музику „Магнификат“ у Сарајеву

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани