ЗАВРШЕНИ 47.“МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“

3880_1 [800x600]Свечаним концертом, на коме су хор Обилић-Крсмановић и Хор и Симфонијски оркестар РТС-а, под управом Бојана Суђића, извели ‘Пасију Светога кнеза Лазара’, завршени су 47. Мокрањчеви дани.
У извођењу овог врхунског музичко сценског дела учествовали су и солисти Павле Аксентијевић, појац, Васа Стајкић, баритон, Тања Обреновић, мецосопран, Михајло Шљивић, бас и Дејан Чавић, драмски уметник.

.
3880_2 [800x600]Неготинска публика имала је прилику да ужива у овој музичкој драми којом су опевана часна и трагична дешавања српске историје, непосредно пре и сам Косовски бој, односно погибија српског кнеза Лазара. Овим монументалним делом практично је спуштена фестивалска застава 47. Мокрањчевих дана, који су, по оцени музичких критичара, испунили мисију фестивала, славном композитору у част.

“ И дубоки трагови стварања Стевана Мокрањца и те како су ових дана били присутни у његовом родном граду – било да је реч о музици Исидоре Жебељан, коју су уз велико дивљење и поштовање извели чланови чувеног британског квартета уз сарадњу наших солиста, било да је реч о петорици виртуозних словеначких контрабасиста, који су показали да Мокрањчеве руковети и у инструменталној верзији не губе ништа од своје лепоте и снаге. Уз то, били су заступљени разноврсни жанрови и облици, духовна музика, фолклор, џез, џез обраде, солистичко и камерно музицирање. Неготин тако полако постаје наш Салцзбург” – поручила је др Бранка Радовић, селектор фестивала. Својеврсне рефлексије на Мокрањчево наслеђе отпевало је и одсвирало протеклих дана на око 1.000 извођача из седам земаља, укупно 12 хорова, од којих три инострана.

„ Протеклих седам дана Неготин је био центар музичких збивања у Србији, а градом су, Стевану Стојановићу Мокрањвцу у част, одзвањала врхунска музичка дела композитора и извођача на његовом трагу. Доказали смо на тај начин да су Мокрањчеви дани фестивал по коме се препознаје музичка сцена Србије. Смењивали су се на овој и осталим сценама у Неготину и Мокрању, учесници 47. Мокрањчевих дана: хористи, солисти, певачи, инстументалисти, диригенти, композитори. Сви у великој мисији очувања и промоције истински уметничко вредног дела Стевана Стојановића Мокрањца. А фестивал „Мокрањчеви дани“, који организујемо њему у част, одраз је наше захвалности и поноса према уметнику који је својом музиком, славу родног Неготина пронео широм света“ – рекао је др Нинослав Димитријевић, заменик председника СО Неготин, затварајући 47. Мокрањчеве дане.

По традицији, на завршној вечери мр Милан Радосавбљевић, директор Дома културе „Стеван Мокрањац“ уручио је спонзорима и пријатељима Фестивала захвалнице и почаснице.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани