ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „АЛЕКСАНДАР ВУЈИЋ ОД А ДО Ш“

web13У галерији Мокрањчеве родне куће приређена је промоција књиге „Александар Вујић од А до Ш“, посвећене великом српском композитору, диригенту и пијанисти Александру Вујићу. Ауторке ове публикације су Снежана Николајевић и Бранка Радовић.

О импресивном делу Александра Вујића, дугогодишњег професора београдског Факултета музичке уметности говорила је др Соња Маринковић, музиколог и селектор Фестивала „Мокрањчеви дани“.

- Александар Вујић је био изузетно успешан композитор, а његова хорска музика доследно иде Мокрањчевим трагом. Као велики поштовалац Мокрањца, често је био присутан на Фестивалу „Мокрањчевим дани“, а захваљујућ значајном опусу несумњиво је његово место у историји српске музике- истакла је др Соња Маринковић и нагласила да је књига у издању Камерног оркестра „Симфонијета 2023“ из штампе изашла прошлог месеца.

Књига „Александар Вујић – од А до Ш“ има форму неке врсте монографије осмишљене као појмовник његовог живота. Кроз 70 јединица, које су сврстане азбучним редом, види се Вујићева свестраност и траг који је оставио у српској музици.
-Када се пише о једном уметнику који се са високим дометима огледао у три дисциплине пијанизам, дириговање и компоновање  и који је са истим жаром приступао педагогији и истрајавао у подстицању нашег музичког живота у разним доменима, неопходно је да се свим овим аспектима посвети слична пажња- речи су аутора ове публикације.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани