„MERRY GOSPEL CHOIR” У СУБОТУ 17. ДЕЦЕМБРА ОД 20 САТИ У ДОМУ КУЛТУРЕ У НЕГОТИНУ

MerryGospelChoir“Merry Gospel Choir” је први српски госпел хор основан 2001. године под управом диригента Марије Kубурић Боровић. Чини га око шездесет активних чланова, а оригинална поставка била је интернационална уз учешће певача и љубитеља госпела из свих делова света – од Енглеске, Америке, Аустралије, Немачке, Аустрије, Словеније и Португала, као и Македоније, Хрватске и различитих подручја Србије.

Репертоар који хор изводи заснован је на делима црначке духовне и госпел музике као и ауторским песмама истог жанра младих композитора и певача.

Седиште хора и редовне пробе су у Београду, солисти хора су чланови самог ансамбла, а “Merry Gospel Choir” на наступима прати бенд професионалних музичара на клавиру, хемонду, гитари, контрабасу и бубњевима.

Током више од две деценије постојања, “Merry Gospel Choir” наступао је на бројним фестивалима духовне музике у земљи и иностранству, међу којима је више целовечерњих концерата на великој сцени Kоларчеве задужбине, Сомборске музичке свечаности, Осорски музички фестивал у Хрватској, Фестивал духовне музике у Аустрији, Летње музичке свечаности у Kраљеву, „Врева фестивал“ у Београду, Хорски фестивал „Слободан Бурсаћ“ у Зрењанину и солистички концерти широм Србије као и у Јевремовој улици сусрета, наступ у Народној банци Србије, Миксер хаусу, Народној библиотеци, многобројним културним центрима,  на платоу испред Скупштине града Београда, као и у црквама, катедралама, школама, атељеима, галеријама итд.

Поред тога, хор бележи и учешће на великом броју позоришних представа и хуманитарних манифестација, гостовања на албумима еминентних музичара, изложбама, научним скуповима и интердисциплинарним пројектима, као и сарадњу са музејима града Београда, Музичком омладином Београда и гостовања на Радио Београду, РТС-у и интернет телевизијама.

Овај јединствени српски хор је до сада објавио три ДВД издања својих наступа у Kоларчевој задужбини “Merry Gospel Choir – Live”(2006, 2008 и 2010) као и аудио ЦД са бројним нумерама свог репертоара и одабраним ауторским песмама.

Kонцертом у Kоларчевој задужбини 30. новембра 2022. године “Merry Gospel Choir” обележио је две деценије постојања и континуираног рада, а у години јубилеја први пут наступа у источној Србији и на сцени неготинског Дома културе „Стеван Мокрањац“ представиће се у суботу 17. децембра од 20 сати.

Од активности у овој години посебно издвајају учешће у пројекту: „Нови Сад Европска престоница културе“. У програмском луку СЕОБЕ, “Merry Gospel Choir”и Удружење грађана М-арт су 17. марта 2022. године приредили целовечерњи концерт првог српског госпел хора у Kултурном центру Буковац, под називом: „Музика госпела – израз наде: Путовање преко континената, кроз културе и време“. Циљ овог пројекта је био подизање свести о неизбежности сеоба и личних изазова појединаца, без обзира да ли се крећу или сведоче миграцијама, као и госпел музици као заједничком именитељу кретања, промене, подстицања разноликости и прожимања, са вером у моћ појединца да унапређује себе и свет око себе.

MarijaKuburicBorovic_dirigentНосилац овог пројекта је мр Марија Kубурић Боровић (1978) испред “Merry Gospel Choir” чији је оснивач и диригент и Удружења грађана „М-АРТ“ из Београда. Завршила је СМШ „Јосип Славенски“ у Београду, одсек клавир у класи проф. Марте Шуреве, а дипломирала оргуље у класи проф. Андрије Галуна на Академији уметности у Новом Саду. Магистрирала је на одсеку за социологију на Филозофском факултету у Београду 2010.године. Усавршавала се на многим курсевима у земљи и иностранству. Стални је учесник Међународног фестивала за оргуље који се одржава у Београду сваке године. Ради као професор клавира, упоредног клавира и корепетиције у СМШ „Јосиф Маринковић“ у Вршцу.

Више информација о ансамблу “Merry Gospel Choir” можете погледати на њиховој званичној интернет страници: https://merrygospelchoir.com/ , као и на ФБ страници: https://www.facebook.com/merrygospelchoir

Улазнице за концерт, по цени од 300 динара, продају се на билетарници Дома културе од понедељка 12. децембра.

Фотографије: Алекс Ивањи

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани