ЗАВРШЕНИ ЈУБИЛАРНИ 50. „МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“

zatvaranje_10Након седам фестивалских дана, испуњених величанственим концертима и бројним пратећим програмима, синоћ су у Неготину, концертом Хора и Симфонијског оркестра Радио-телевизије Србије свечано затворени јубиларни 50. „Мокрањчеви дани”. Фестивал, је свечано затворио Јован Миловановић, председник Општине Неготин.

Професионални Хор и Симфорнијски оркестар РТС-а, вођен изузетном енергијом Бојана Суђића, диригента светског реномеа, извео је на самој завршници 50. Мокрањчевих дана чувену Бетовенову “Девету симфонију”.

Девета симофонија представља једно од најизвођенијих и најбољих  дела данашњице. У ово дело, Бетовен је уткао своје идеале, слободу и једнакост, чије присуство кулминира у завршном ставу финалног чина, Оди радости, написаној по тексту песме Фридриха Шилера. Ода радости се данас слави као химна Европске уније.

По завршеном концерту завршну реч, у смирај фестивалске сезоне, дала је проф.др Бранка Радовић, селектор Мокрањчевих дана, уз осврт на садржаје који су по оцени критике и публике испунили очекивања.

У завршној речи професор др Бранка Радовић, селектор Фестивала је између осталог истакла да су сви програми одржани без проблема и да је овај јубиларни фестивал испунио зацртани концепт.  Она је такође рекла  да је подигнут квалитет натпевавања хорова, а да је захваљујући новоустановљеним концертима на отвореном фестивал приближен грађанима. Јубиларни Фестивал ће остати упамћен и по концертима Viva Voхa, Београдске филхармоније, музичкој драми „Грк Зорба“, плесној групи Una Saga Serbica, концертном извођењу радио драме „Мокрањац, човек своје уметности“ и бројним промоцијама, трибинама, изложбама …

Затварајући Фестивал у Неготину, председник Општине Неготин, Јован Миловановић је најпре захвалио Бојану Суђићу и симфонијском оркестру и хору на сјајном концерту. Он је такође рекао да су сви програми били више него успешни, што цео фестивал чини управо онаквим каквим смо и желели, достојан обележавања великог јубилеја.

Захваљујем свим учесницима, гостима Фестивала, Мокрањчевим следбеницима, мојим драгим суграђанима који су посећивањем програма увеличали педесете Мокрањчеве дане. Захваљујем селектору госпођи Бранки Радовић, члановима Програмског савета, организатору Фестивала Дому културе, затим  Музеју Крајине и свим установама, донаторима, спонзорима, медијима и  појединцима који су дали свој допринос и тиме Фестивал учинили успешним. У име општине, посебно захваљујем Министарству културе и информисања, Министарству туризма, трговине и телекомуникација Владе Републике Србије и  Делегацији Европске уније у Србији, на подршци и праћењу Фестивала. Општина Неготин је уложила велике напоре да Фестивал протекне у свечаној атмосфери и драго ми је што смо остварили свој циљ. Педесета фестивалска застава спушта се вечерас и најављује припреме за нови Мокрањчев празник музике, које ће морати бити обимније и темељније, имајући у виду стандарде које смо поставили ове године“.

Пријатељима Фестивала, покровитељима, појединцима и установама који су помогли одржавање манифестације, као и медијским партнерима, на завршној вечери су додељене Плакете и Почаснице 50. Фестивала Мокрањчеви дани.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани