IN MEMORIAM – ЖИВОРАД ЖИКА ИВКОВИЋ (1940-2021)

Zivorad-Zika-Ivkovic-koreografИстакнути културни радник, дугогодишњи кореограф  КУД „Стеван Мокрањац“ и сарадник Дома културе „Стеван Мокрањац“  из Неготина  преминуо је 30. марта у 81. години живота.

Живорад Жика Ивковић остаће упамћен по динамичним и изузетно атрактивним кореографијама Игара из Неготинске крајине, Хомоља, Лесковца, Шумадије у надахнутом извођењу  фолклорног ансамбла КУД „Стеван Мокрањац“  које је публика, по правилу, награђивала богатим аплаузима  на њиховим гостовањима у земљи и иностранству.

Своје богато искуство стечено у националном Ансамблу „Коло“, Ивковић је несебично и са великим ентузијазмом  преносио млађим генерацијама, најпре у Културно уметничком друштву у Радујевцу, а од 2001. године и фолклорном ансамблу КУД „Стеван Мокрањац“ у Неготину, као кореограф а потом и уметнички руководилац.

Својој мисији очувања традиције народних игара и песама Живорад Жика Ивковић остао је посвећен до краја живота. Добитник је Септембарске награде општине Неготин за допринос у развоју културе, Мајске награде општине Неготин за рад у области аматеризма, највиших признања Савеза аматера Србије, плакете КУД „Стеван Мокрањац“ и сребрњака „Стеван Мокрањац“ за допринос у фолклорном аматеризму.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани