ПРОМОВИСАНА ПЕСНИЧКА АНТОЛОГИЈА “ЗВУЦИ ТИМОЧКЕ ЛИРЕ”

zvuci-timocke-lire-1Друго фестивалско вече заокружила је у прелепом амбијенту Тодорчетовог конака, Музеја Хајдук Вељка Петровића, промоција антологије поезије Тимочке Крајине, „Звуци тимочке лире“, аутора Горана Вучковића, коју је публиковало КИД “Лексика” из Неготина. Реч је о делу које обухвата избор поезије чак 113 песника, рођених у Тимочкој Крајини, који имају објављену књигу поезије, а песма им задовољава естетска мерила приређивача.
У програму који је окупио велики број љубитеља поезије, поред приређивача ове антологије, Горана Вучковића учествовали су: Томислав Мијовић, др Миодраг Сибиновић, др Љубиша Рајковић Кожељац, Драгољуб Фируловић, Михајло Васиљевић и Милорад Грбовић.
-Антологија је избор који почива на чвршћим естетичким мерилима у односу на панораме и увек носи у себи и извесну дозу вредновања, но, мора се признати да је антологијски избор субјективни избор антологичара, не из разлога што приређивачи антологија не желе да направе објективан избор већ зато што се укуси приређивача разликују, а о укусима не треба расправљати – речи су приређивача антологије “Звуци тимочке лире”, Горана Вучковића.
Програм је ефектно музиком која ће бити део филма о Николи Тесли, а који се снима у канадско-америчко-босанско-српској копродукцији, завршио џез пијаниста и композитор Бојан Чукић, иначе и аутор џез верзије Мокрањчеве “Књигу пише Мула паша”.

-Мокрањац је инспирација сама по себи јер је нормално да оно што је корен мора да буде инспирација. Гледао сам да обрада не буде сама себи сврха, да композиција задржи карактер и да се рехармонизацијом оног што већ постоји не изгуби управо тај корен, та аутентичност композиције – истиче Бојан Чукић.

Прес центар “Мокрањчевих дана”

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани