ЗАВРШНА СМОТРА 40. СУСРЕТА СЕЛА

Најбољи појединци и групе јубиларне 40. манифестације изворног народног ствараштва „Сусрети села“, представили су се на завршној смотри, која је одржана на Градском тргу у Неготину, у склопу Мајских свечаности. Том приликом уручене су и награде и признања победницима овогодишње смотре.


Прво место заузело је Културно уметничко друштво „Флоричика“ из Јабуковца. Друго место поделила су културно уметничка друштва “Ратар” из Јасенице и „Карбулово“ из Карбулова, а треће „Чучук Стана“ из Сикола и „Младост “ из Буковча.

Дипломе и новчане награде победничким културно уметничким друштвима уручио је мр Милан Уруковић, председник општине Неготин, а најбољим групама, вокалним и инструменталним солистима и казивачима, дипломе је уручио мр Милан Радосављевић, дирекор Дома културе „Стеван Мокрањац”. На завршној смотри уручене су и јубиларне повеље најзаслужнијим појединцима, који су допринели развоју Сусрета села у својим местима.

Јубиларни 40. Сусрети села општине Неготин, одвијали су се у знаку обележавања 200 година од погибије Хајдук Вељка Петровића. Тринаест месних заједница узело је ове године учешће у манифестацији. Преко 600 учесника, кроз 13 такмичарских вечери, приказало је богато културно наслеђе Источне Србије. Чланови културно уметничких друштава показали су како се на прави начин чувају од заборава изворне народне песме, игре, предања, ношње, једном речју све оно што је заштитни знак народне културе.

Неколико хиљада грађана општине Неготин пратило је програме у Јабуковцу, Тамничу, Јасеници, Сиколу, Шаркамену, Буковчу, Штубику, Поповици, Мокрању, Кобишници, Карбулову, Видровцу и Чубри и они су најмеродавнији жири који је дао своју оцену колико су крајински аматери успели да очувају народну традицију.
Победницима 40. „Сусрета села“ припале су новчане награде од тридесет, двадесет и десет хиљада динара.
Традиционалну манифестацију изворног народног стваралаштва свечано је затворила Александра Миловановић, помоћник председника општине Неготин.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани