Почели 38. „Крајински обичаји“

17-19. јун 2010, Неготин – Штубик

Свирком у музичком павиљону градског парка у Неготину, гајдаш Томислав Буљигић, 17. јуна 2010. године означио је почетак тродневне смотре „Крајински обичаји“.

Ову манифестацију изворног народног стваралаштва организује Дом културе „Стеван Мокрањац“ у сарадњи са месном заједницом Штубик и културно-уметничким друштвом „Прераст“ из Штубика а уз покровитељство Министарства културе Србије и општине Неготин.

Отварајући Крајинске обичаје, др Влајко Ђорђевић, председник општине Неготин, поздравио је све учеснике, а њих ће у програму бити близу 500 из неготинске и општина: Бор, Бољевац, Зајечар, Књажевац и Јагодина, истичући да ентузијазам аматера нема цену и подсећајући да овом манифестацијом Неготинска Крајина чува успомену на учеснике чувене битке на Штубику и Малајници из 1807. године.

Централна тема прве вечери Крајинских обичаја била је хлеб. Неготински Дом културе приредио је, за ову прилику, у сарадњи са месним заједницама и културно-уметничким друштвима из Јабуковца, Тамнича, Сикола, Шаркамена, Буковча, Штубика, Поповице и Мокрања, изложбу обредних, обичајних и празничних хлебова. Тако су посетоци манифестације били у прилици да виде и дегустирају више од 60 разлититих обичајних и обредних хлебова.

Хлебу је посвећен и 23. број часописа за културу, уметност и књижевност „Буктиња“, чији је издавач Крајински књижевни клуб. Нови број Буктиње представили су Горан Вучковић, главни и одговорни уредник часописа, књижевник Адам Пуслојић, Ратомир Милосављевић, члан редакције часописа „Буктиња“ и Димитрије Вујадиновић, председник Фондације „Балкан култ“, који у оквиру европског пројекта о храни води подпројекат „Хлеб – културна баштина“.

У музичком делу програма наступили су: група фрулаша, певачка етно група „Класје“ основне школе „Вук Караџић“ под управом Душице Ђурђић, фрулаш и дудучар Спасоје Булбић из Кобишнице и фрулаши Денис Бердић из Кобишнице, Саша Царановић из Милошева и Небојша Првуловић из Самариновца, бубњар Бојан Борвичановић и на гајдама Томислав Буљигић.

Програм у музичком павиљону, Дом културе „Стеван Мокрањац“ реализовао је у сарадњи са Јавним комуналним предузећем „Бадњево“ и Туристичком организацијом општине Неготин.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани