ЗАВРШЕН ПРВИ КРУГ СУСРЕТА СЕЛА

3630_1-400x306Наступима културно уметничких друштава „Воја Чурић“ из Кобишнице и „Флоричика“ из Јабуковца у петак је завршен први круг такмичења Сусрети села у општини Неготин, а већ у суботу 7. априла у Поповици, домаће културно уметничко друштва „Аранђел Матић“ и КУД „Чучук Стана“ из Сикола отворили су други круг овогодишње манифестације.

Чланови културно уметничког друштва „Флоричика“ из Јабуковца, уз народне обичаје, игре и песме, приказали су у петак у Кобишници како се у њиховом селу припрема свадба. Један од најважнијих и нарадоснијих породичних дана праћен је многим обичајима, веровањима и наравно весељем до касно у ноћ.

Домаће културно уметничко друштво „Воја Чурић“ представило је народни обичај „Крштење“. И за сам чин крштења, као и за рођење детета везани су бројни народни обичаји и веровања, а осим верског чина, крштење има и традиционални, пагански, али и обичајни ритуал крштавања детета. Крштење детета праћено је увек и народним весељем, уз игре и песме.

Већ у суботу 7. априла у Поповици је почео и други круг такмичења наступима домаћег и фолклорног ансамбла из Сикола.

Чланови Културно уметничког друштва “Аранђел Матић“ из Поповице још једном су приказали народни обичај „Дарачење вуне“. И овај народни обичај праћен је играма, песмама и веровањима које су на позорници дочарали чланови КУД „Аранђел Матић“.

Гости из Сикола приказали су народни обичај „Ношење литија”. Свако село у Србији има по један дан који слави и светкује, као такозвану заветину. У Сиколу то је Света Тројица. Света Тројица се светкује три дана. Првог дана одвија се народно црквени обичај ношења литија, а уједно је и дан када се врши „предавање колача“ , то јест, један од мештанина као домаћин славе предаје колач наредном домаћину, како би сваке наредне године свако од мештана имао прилике да буде домаћин славе.

Традиционална манифестација изворног народног стваралаштва наставља се 20. априла наступима Културно уметничких друштава „Младост“ из Чубре и „Живојин Тодоровић“ из Тамнича, док ће дан касније у Буковчу домаће културно уметничко друштво дочекати госте из Штубика.

Завршна смотра и проглашење најбољих биће приређена 12. маја 2012. године у неготинском Дому културе.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани