КАРАВАН КУЛТУРЕ-ПОВЕЗАО НЕГОТИН И ДИЈАСПОРУ

web2Песнички караван културе – коренима у походе Удружења писаца Седмица из Франкфурта зауставио се на свом овогодишњем  путовању кроз матицу Србију у Неготину, у петак, 28.октобра. Пуни утисака после разгледања тек дела знаменитих културних и туристичких вредности Крајине, учесници каравана су се представили на књижевно-музичкој вечери приређеној у галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“.

Славица Мастикоса, књижевница, потпредседница и Љубиша Симић песник, председник Удружења писаца Седмица, представили су Монографију написану поводом јубилеја – 25 година постојања Удружења као и Зборник радова „Седмица на Морави „, објављен поводом прошлогодишњег Каравана културе- коренима у походе. Том приликом су најавили да ће тема наредног Зборника бити источна Србија и утисци учесника традиционалног каравана који се на свом путу задржао у Великом Градишту, као првој станици каравана песника из Франкфурта, а затим и у Неготину, успостављањем обећавајуће сарадње са Народном библиотеком „Доситеј Новаковић“ и Домом културе „Стеван Мокрањац“, организаторима књижевне вечери и посебно Крајинским књижевним клубом. Активности неготинског удружења, дуге и лепе традиције, представила је Радојка Ранковић, песникиња која је том приликом говорила стихове из својих књига песама.

У песничком делу вечери своје стихове су говорили Злата Икановић, песникиња, Милош Милојевић, песник и Радмила Панзаловић, координатор УП Седмица за сарадњу са матицом. Придружили су им се, представљајући своје стваралаштво, Славица Мастикоса и Љубиша Симић, чија је песма „Тамо-вамо“ оставила посебан утисак на публику књижевно-музичке вечери у Неготину.

Песнички караван културе-коренима у походе Удружења писаца Седмица из Франкфурта, музиком су обогатиле Мадам Пиано, професор музике и вокална солисткиња као и две талентоване самоуке интерпретаторке традиционалних песама Јована и Јелена Панзаловић.

На крају вечери домаћини и представници УП Седмица разменили су вредна издања.

Организовањем Каравана културе – коренима у походе Удружења писаца Седмица из Франкфурта, Дом културе „Стеван Мокрањац“ је заокружио симболично обележавање 27. годишњице оснивања установе.

Гости из дијаспоре су дан касније посетили Сајам књига и на штанду Библиотеке града Београда одржали још једну успешну промоцију.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани