KОНЦЕРТ БЕОГРАДСКОГ КАМЕРНОГ ОРКЕСТРА „ЉУБИЦА МАРИЋ“

54Mdani_LjubicaMaric3Београдски камерни оркестар „Љубица Марић“, под управом диригента и уметничког руководиоца Радета Пејчића, публици 54. „Мокрањчевих дана“ представили су се програмом „Црни горо“ и делима домаћих аутора.

-Претпостављам, као и за сваког музичара да је учешће на овом фестивалу један посебан доживљај. Не у контексту да Мокрањац потиче из Неготина, Бинички потиче из Крушевца, него што сте ви, или ко је већ покренуо овај фестивал, развио га до тог нивоа да он представља, како је неко рекао, наш Салзбург, заправо један фестивал који је од пресудног значаја за очување српске музике – каже о „Мокрањчевим данима“, Раде Пејчић, диригент и уметнички руководилац Београдског камерног оркестра „Љубица Марић“.

Овај ансамбл, основан 2006.  године, извео је у сали неготинског Дома културе „Почасницу Стевану Мокрањцу“ Дејана Дестпића, „Divertimento in sol“ Марка Тајчевића, „Капричо“ Милорада Маринковића, „Остинато супер тема октоиха“ Љубице Марић, али и „Селиште“ Исидоре Жебељан и „Црни горо“ Александра Обрадовића, по којој је и назван овај програм.

-Програм који ми гајимо као ансамбл је везан искључиво за српску музику уопште, наравно акценат је на савременим делима, али генерално бавимо се српском музиком и као што у статуту нашег оркестра стоји изводимо композиције српских аутора свих генерација трудећи се да заправо наставимо ту неку баштину коју је Мокрањац основао, покренуо – каже Раде Пејчић.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани