ЗАВРШЕНИ 42. КРАЈИНСКИ ОБИЧАЈИ

Krajinski_obicaji_11Доделом диплома и признања најуспешнијим учесницима, у Штубику су јуче завршени 42. “Крајински обичаји”. Тродневна манифестација и ове године окупила је око 500 учесника из општина: Кучево, Бор, Бољевац, Зајечар и Неготин.

Традиционална смотра изворног народног стваралаштва, приређује се у спомен на велику и часну победу српске војске над надмоћнијом турском у чувеним биткама на Штубику и Малајници 1807. године. У знак сећања, делегације Oпштине Неготин, Дома културе, Општинске организације резервних војних старешина, СУБНОРА, месних заједница Штубик и Малајница, КУД “Прераст” и Основне школе “Хајдук Вељко” из Штубика положиле су венце и цвеће на споменик палим ратницима.

Трећи дан смотре обележио је наступ дечијих изворних група из Злота, Великог Извора, Карбулова и Штубика. Жири је оценио да је најбољи дечији програм приказала изворна група из Злота. Они су кроз свој програм приказали народне обичаје везане за Ивандан, али и народне песме и игре свог краја.

У централном такмичарском делу програма 42. Крајинских обичаја, наступиле су старије групе из Великог Извора, општина Зајечар, Јабланице и Подгорца општина Бољевац, Злота, општина Бор, Карбулова и Штубика, општина Неготин, и у ревијалном делу фолклорни ансамбл Центра за културу “Вељко Дугошевић” из Кучева. Гости из Кучева представили су се публици у Штубику влашким играма у кореографији Десанке Ђорђевић и играма из Лесковца, у кореографији Миодрага Траиловића.

Жири 42. Крајинских обичаја, одлучио је да диплома и признање „Пастирица“ за најбољи приказ свеукупног програма на овогодишњој смотри, припадну изворној групи из Злота, општина Бор.

За најбоље извођење изворних игара, диплома са признањем “Пастирица”, уручена је  изворној фолклорној групи из Великог Извора. Миливоје Стојковић из Подгорца, награђен је за најбоље извођење мелодије на изворном инструменту. За најбоље извођење изворне песме признање Крајинских обичаја припало је женској вокалној групи из Карбулова, док је најбољу народну умотворину говорио Славољуб Станковић, такође из Карбулова.

Титула најлепше чобанице 42. Крајинских обичаја припала је Јелени Лазић из Карбулова. Прва пратиља је Андријана Предић из Штубика, а друга Јелена Стефановић из  Штубика.

Додељене су награде и најбољима у традиционалним народним вештинама и пастирским надметањима. У брзом упредању вуне најбоља је била Јелица Дуцић из Штубика, која је за два минута упрела вунену нит од  6,05 метара. Она је била успешнија од Радмиле Плешић из Злота и Горице Ракић из Штубика .

Победник у потезању чобанског штапа је Горан Маринковић, у скоку у даљ најуспешнији је био Божидар Добросављевић из Великог Извора, док је екипа из Злота показала највише спретности у надвлачењу конопца. Због временских прилика, ове године нису одржана надметања у припремању качамака и бацању камена са рамена.

“Вечерас желим на најлепши начин да захвалим и одам признање свим малим и великим учесницима „Крајинских обичаја“, свима онима који су својим гласом, својом игром, својим инструменталним умећем, талентом или добром вољом, дали свој допринос овој манифестацији културе. После два изузетна дана, током којих смо уживали у богатству народне културне баштине нашег краја, у песми, игри и традиционалним вештинама насталим и негованим на овим просторима, време је да затворимо ову јубиларну традиционалну манифестацију културе, која је и ове године окупила више стотина учесника. Крајински обичаји су, како са поносом истичемо, једна од најстаријих и најугледнијих манифестација у Неготинској Крајини ” – истакао је између осталог,  затварајући смотру, мр Милан Радосављевић, директор Дома културе „Стеван Мокрањац“.

42. Крајинске обичаје у Штубику и Неготину, организовао је Дом културе “Стеван Мокрањац” из Неготина, у сарадњи са месном заједницом Штубик и Културно-уметничким друштвом “Прераст” из Штубика, уз покровитељство Министарство културе, информисања Републике Србије и Oпштине Неготин.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани