АКАДЕМСКИ ХОР „АНГЕЛ МАНОЛОВ“ ИЗ СОФИЈЕ ПОБЕДНИК НАТПЕВАВАЊА

50_Mдани-академски-хор-АНГЕЛ-МАНОЛОВ-Софија-победник-натпевавања-2015Академски хор „Ангел Манолов“ из Софије, победник је традиционалног натпевавања хорова на јубиларним 50. Мокрањчевим данима у Неготину.

Победнику Натпевавања и диригенткињи Дарени Поповој, припала је Златна статуета „Стеван Мокрањац“, рад академског вајара Небојше Митрића, и целовечерњи концерт на 51. „Мокрањчевим данима“, наредне године у Неготину.

Златну статуету диригенткињи победничког хора уручио је председник Општине Неготин, Јован Миловановић, а Плакете фестивала свим учесницима натпевавања уручила је Драгана Кнежевић, в.д. директора Дома културе „Стеван Мокрањац“ Неготин.

Академски хор Ангел Манолов је 1933. године основао Ангел Манолов као један од  првих  студентских   хорских  ансамбла  у  Бугарској. Током више од 80 година постојања Хор је наступио на више од 4000 концерата у земљи и преко 350 у иностранству. Добитник је многих првих награда, златних медаља, диплома и признања на хорским фестивалима и такмичењима у Будимпешти, Берлину, Прагу, Москви, Бечу, Ланголену, Варни, Торевјехи, Анталији, Арецу. У периоду од 1933. године до данас преко 4100 студената је прошло кроз хор, од којих је њих 250 изабрало музику за свој позив. Међу њима су позанти оперски певачи: Борис Кристоф, Маргарита Лилова, Александрина Милчева. Репертоар овог ансамбла је разноврстан. Чине  га  бугарске и руске хорске композиције, словенски православни напеви, остварења западноевропске класичне литературе као и  дела савремених композитора из различитих земаља.

Друго место и диплома Фестивала, на натпевавању хорова на 50. Мокрањчевим данима припало је хору „Елегија“ из Москве којим је дириговала Марина Алексејева док је треће место припало румунском хору “Sound” из Букурешта.

Поред награђених хорова на овогодишњем натпевавању учествовали су и Академски хор Назим Хикмет из Истанбула,   Панчевачко српско црквено певачко друштво и Хор Каламариа из Солуна.

Обавезна композиција била је Друга руковет  Стеван  Ст. Мокрањац, а наступе хорова оцењивали су диригенти  Даринка Матић-Маровић, Владимир Крањчевић и Бојан Суђић.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани