ДОПРИНОС РАШЕ ТРКУЉЕ НЕГОТИНСКОЈ КУЛТУРИ

Један од програма које је Дом културе „Стеван Мокрањац“ планирао да организује почетком априла, требало је да буде обележавање годишњице Легата Радислава Тркуље у Неготину. Због ванредног стања у коме се налазимо услед пандемије корона вируса, то се није догодило. Добре намере претачемо у сећање због немерљивог доприноса Раше Тркуље неготинској култури.

web_RasaTrkuljaРадислав Раша Тркуља је био крајински, српски и светски уметник. Велико име, свакако! Остаће забележено да је сликар и грађанин света први пут самостално излагао баш у Неготину, 1957. године. Можда су га због тога Неготинци често својатали, мада је био родом из Кладова, суседног града на Дунаву. У Неготину, месту порекла великих људи који су као и Он били испред времена стварајући своју уметност у култури али и науци, деценијама касније, захваљујући искључиво његовој љубазности, када је 2005. године граду Неготину поклонио двадесет ликовних дела, у комплексу родне куће композитора Стевана Мокрањца, основан је Тркуљин Легат. Од тада, музички комплекс Мокрањчеве родне куће има још једну културну димензију, сликарску, и представља стециште и место интересовања људи наклоњених овим лепим уметностима.
Радислав Раша Тркуља је рођен 9. априла 1938. године у Кладову. На Академији ликовних уметности у Београду дипломирао је у класи Ђорђа Андрејевића Куна, 1963. године. Постдипломске студије завршио је у Загребу у Мајсторској радионици Крсте Хегедушића.Сликар, по многима најснажније аутентичности, који је делима спајао традиционално са савременим, годинама је у Неготину стварао не само своју уметност него и дух искорака из маргинализоване провинције преносећи га на људе који су му били блиски по идејама, без обзира да ли су били песници, књижевници, сликари, новинари или само људи наклоњени његовом стваралаштву и начину комуникације, помало необичне, помало гласне, а највише јединствене. Баш какав је био Раша Тркуља, који је допринео да Неготин буде суверено културно средиште истока Србије.

Почев од прве изложбе коју је, као што смо навели, приредио у Неготину, Радислав Тркуља је у својој каријери имао на десетине самосталних – негде је записано да их је било више од 60. Тркуљину биографију краси и податак да је излагао на више од 500 колективних изложби у земљи и у најпрестижнијим европским и светским центрима културе.
Слике Радислава Тркуље су део сталних поставки и фондова бројних музеја и галерија у земљи и иностранству, као и многих приватних колекција. Последњу изложбу овај уметник је приредио у Београду, крајем 2014. у Галерији РТС. За својеврсну ретроспективу његовог доиста богатог стваралаштва, Никола Кусовац је тада одабрао уља на платну, аквареле и цртеже, као и Тркуљине експерименте са материјалом.
Последњи пут, пре 5 година, током Мокрањчевих дана, Радислав Трукуља је провео неколико опуштених дана у Неготину, боравећи најчешће у Легату и у дворишту Мокрањчеве родне куће, где се дружио са пријатељима, посетиоцима 51. Фестивала Мокрањчеви дани и туристима који су разгледали ово знаменито језгро културе у центру Неготина.
Само два месеца по одласку из Мокрањчевог града, новембра 2016. године, Радислав Раша Тркуља је напустио овоземаљски живот. Потражио је своје место међу великанима на небеским пространствима. За њим је остао богат опус и изузетна уметничка каријера.
Даровити уметник и почасни грађанин Неготина, који је тај статус добио 2010. године на предлог Дома културе „Стеван Мокрањац“, живи и данас кроз Легат Радислава Трукуље, у коме се с посебном пажњом и пијететом чува 20 његових изузетних уметничких дела.

www.domkulture-negotin.rs/?p=6247

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани