ОБЕЛЕЖЕН ДАН РОЂЕЊА КОМПОЗИТОРА СТЕВАНА МОКРАЊЦА

web_9jan_7У организацији Дома културе „Стеван Мокрањац“  и овог 9. Јануара,у Неготину је, у присуству бројних гостију, поклоника непролазног дела славног композитора Стевана Стојановића Мокрањца обележена  163. годишњица његовог рођења. Неготинци су свом великану и овом приликом одали почаст програмом који доликује ванвременском стваралаштву Стевана Мокрањца. У галерији Дома културе приређена ја промоција 20. броја часописа за културу „Мокрањац“, док су  у музичком делу програма наступили ученици Одсека за српско традиционално певање и свирање Музичке школе „Мокрањац“ из Београда, чији је оснивач био управо Мокрањац и која ове године обележава значајан јубилеј, 120 година рада.  

Поводом дана рођења, цвеће и венце, на споменик славног композитора у комплексу његове родне куће положили су представници локалне самоуправе, Дома културе „Стеван Мокрањац“, Музеја „Крајине“, културних институција и школа које носе име славног Неготинца и Месне заједнице Мокрање.

У оквиру обележавања 9. јануара, дана рођења композитора Стевана Стојановића Мокрањца, Дом културе, резањем славског колача, прославио је и Светог Стефана, као славу установе културе, која са поносом носи име славног Неготинца. Обред резања славског колача обавио је старешина Храма Свете Тројице, јереј Марко Пајчин, у пратњи Хора Храма, којим диригује Светлана Кравченко.

web_9jan_4Програм је настављен у галерији Дома културе, где је бројне госте најпре поздравила Јованка Стефановић-Станојевић, в.д. директора Дома културе “Стеван Мокрањац“, и у свом обраћању подсетила да је обележавање  9. јануара један од најзначајнјих програма неготинске институције културе и практично увод  у овогодишњи, 54. Фестивал „Мокрањчеви дани“.

-

Присутне је поздравио и председник општине Неготин, Владимир Величковић.

web_9jan_11- Почетак године у Неготину у дане празновања најрадоснијег празника окупи нас у Мокрањчевом дворишту, родној кући и граду, да бисмо прославили важан дан за српску културу и музичко наслеђе. Дан рођења нашег прослављеног композитора Стевана Стојановића и славу Мокрањчеве породице и неготинског Дома културе, који носи његово име. Непроцењиво благо које је Мокрањац за свог живота створио представља јединствену и савршену уметност. Уметност која нас обавезује да сваке године са посебним пијететом, Фестивал „Мокрањчеви дани“ организујемо на најбољи могући начин,  да поздравимо наше пријатеље који су временом престали бити гости и постали саставни део музичке свечаности али и да покушамо да привучемо нове људе који ће нам се придружити у стварању нових Мокрањчевих поштоваоца и следбеника, афирмацији и очувању његовог стваралаштва – истакао је председник Величковић.

Већ по традицији, др Соња Маринковић, селекторка Фестивала „Мокрањчеви дани“ и главна и одговорна уредница часописа за културу „Мокрањац“ предочила је публици тематске целине најновијег 20. броја.
- И овај број „Мокрањца“, часописа који заслужено има највишу категорију штампаних публикација у области културе, почива на два стуба, први је критички приказ последњих, 53.“Мокрањчевих дана“, што је наш значајан допринос будућим поколењима, а други, научни, директно или индиректно везан за огроман допринос Мокрањца српској музичкој сцени – поручила је др Соња Маринковић.

 У музичком делу програма наступили ученици Одсека за српско традиционално певање и свирање Музичке школе „Мокрањац“ из Београда. Неготинска публика имала је прилику да чује серију изворних народних песама и игара из свих крајева Србије у надахнутом извођењу ученика професорке Милице Ђорћевић, са Одсека који постоји 23 године и већ има запажене наступе у земљи и иностранству. Музичка школа „Мокрањац“ је управо концертом у граду Стевана Мокрањца, оснивача и једног од професора ове реномиране институције,  почела обележавање јубилеја, 120 година постојања и рада.

 

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани