КОНЦЕРТ ДУХОВНЕ МУЗИКЕ

koncert_duhovne_muzike_1Љубитељи духовне музике Стевана Стојановића Мокрањца, могли су трећег дана Фестивала, да уживају у његовом стваралаштву, на концерту који је приредио хор „Обилић“ – АКУД “Бранко Крсмановић“ из Београда. Хором је дириговала беседница 49. Мокрањчевих дана, Даринка Матић Маровић, којој је уручена и Почасница фестивала.

Уметност професорке Даринке Матић – Маровић представља савршени склад музичке културе, ауторитета, сугестивне снаге, бескрајне енергије и потпуне посвећености свему што ради. У њеним надахнутим интерпретацијама сложених и захтевних дела домаћег и страног, класичног и модерног репертоара, које публика широм света прима са одушевљењем, критичари препознају “снажни и импресивни домет”, „високи професионализам“, „апсолутну прецизност“, „звуке на граници магије хорског певања“, „лекције из уметности дириговања“, „развијени смисао за стил и културу експресије“, „сугестивну снагу у преношењу сопствене визије о композиторовим идејама на ансамбл и слушаоце“. За неке је „диригент – лавица из Београда“, а има и оних који кажу да је „диригент – краљица из Београда“.

Академски хор Обилић основан је 1884. године на Универзитету у Београду, тадашњој Великој школи. Хором најпре диригује Јосиф Маринковић, а након њега Станислав Бинички, Јован Бандур, Ловро Матачић, Светолик Пашћан и Бранко Драгутиновић. Неколико година по обнављању рада 1945. године, под руководством маестра Богдана Бабића, а под именом Академски хор Бранко Крсмановић постаје значајан чинилац тадашње југословенске музичке продукције, о чему сведоче бројна признања: прве награде у Арецу, Ланголену, Москви, Бечу, Минхену … Од 1981. год. диригент и уметнички руководилац Хора је професор Даринка Матић-Маровић. Она својом великом креативношћу, енергијом и ентузијазмом постиже највише уметничке домете на домаћој и међународној музичкој сцени. Међу највеће успехе Хора убрајају се: осам тромесечних турнеја по САД и Канади, као и турнеје по Шведској, Финској, Чешкој, Словачкој, Пољској, НР Кини, Немачкој, Аустрији, Швајцарској, Италији, Румунији, Бугарској, Русији, Великој Британији, Француској, Шпанији, Мађарској, Грчкој, Мексику, учеће на прослави 2000 година хришћанства у Риму и на Првом светском хорском фестивалу у Бечу 2001. Ансамбл је наступао у најпознатијим дворанама света: Карнеги Хол у Њујорку, Акрополис опера у Ници, Консертхусет у Стокхолму, Сала конзерваторијума Чајковски у Москви, Сала Берлинске филхармоније, Сала Лосанађелеске филхармоније, Иродио театар у Атини као и Златна сала Музикферајна у Бечу.

Богат репертоар обележила су извођења великог броја вокално-инструменталних сценских и духовних a capella дела, од којих су најзначајнија: Реквијеми Моцарта, Вердија, Дворжака, Фореа, Керубинија и Шумана, Stabat mater, Росинија, Дворжака и Пуленка, Carmina Burana, Catulli Carmina и Тријумф Афродите Карла Орфа, Бетовенова IX симфонија и Миса Солемнис, Моцартова Миса Бревис и Миса у Це-дуру, Росинијева Мала миса, Керубинијева Миса у Цe-дуру, Те Деум Брукнера и Вердија, Малерове Симфоније бр.2, 3, 5 и 8, Александар Невски Сергеја Прокофјева,  Пучини Messa di Gloria… Хор је концертно изводио и низ опера (Чајковски -  Јоланда, Моцарт – Дон Ђовани, Вагнер – Парсифал, Рахмањинов – Алеко, Глинка – Иван Сусањин, Бородин -  Кнез Игор), учествовао у сценско-музичкој продукцији Сен Сансове опере Самсон и Далила приликом отварања Акрополис опере у Ници, и у извођењу Маснеове Херодиаде, Вердијевих Сицилијанских вечери и Аиде. На свом репертоару, Хор има бројна дела православне духовне музике руских, бугарских и југословенских композитора. Сарађивао је са истакнутим оркестрима у земљи као и са Женевским симфонијским оркестром, Оркестром шведског радија, Филхармонијом из Нице, Оркестром Академије Санта Ћећилија из Рима, Руским националним оркестром, Националним оркестром из Лиона, Националним оркестром из Лила, Московским камерним оркестром, Јерменским националним оркестром и другим, као и са диригентима, Сиктен Ерлинг, Жак де ла Коте, Ханс Граф, Ловро вон Матачић, Милан Хорват, Јевгениј Светланов, Кирил Дитрих, Жан-Клод Касадесус, Жорж Претр, Емил Табаков, Герхард Трак, Енио Мориконе …

Од значајнијих гостовања у последњих неколико година издвајају се гостовања у Мексику, Аргентини, Бугарској и Шпанији.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани