НЕГОТИНЦИ САБОРОВАЛИ У ВЕСЕЛОЈ ЧАРШИЈИ

Gužva-u-Veseloj-čaršijiПразнични декор у некада најлепшој неготинској улици познатој по занатлијама и трговцима и имену књаза Михаила по коме је у славним данима локалне и српске историје понела име, додатно је употпуњен током јануарског празника Богојављења, у сусрет Светом Јовану. У улици Kнез Михаиловој одржана је девета по реду “Весела чаршија”, која је окупила и бројне излагаче и учеснике програма и посетиоце.

VeselaCarsija2020_3Да су људи жељни добре песме, блискости и дружења, потврдила је управо одржана девета по реду зимска манифестација под називом “Весела чаршија”, коју традиционално већ, у јеку јануарских празника, приређују Туристичка организација и Дом културе “Стеван Мокрањац”, под покровитељством Општине Неготин. Организатори су обезбедили таман довољан број учесника и излагача примерено простору и актуелним временским условима. Суграђани су тај напор наградили солидним изласком и посетом штандовима у улици Kнеза Михаила у којој се више од три сата певало, свирало, играло и, наравно, пробало чувено крајинско вино, а у понуди су били чајеви, сокови, као и кулинарски специјалитети: проја, кифлице и пите, али и пихтије и обавезни мекикарски производи. Слика чаршије која ври у касно јануарско вече била је умножена на сваком од штандова на којима су се уз богат избор слатких салчића и колача, у огледалима лицидерских срца осмехивали људи, носећи балоне и друга обележја манифестације.

Упркос шаренилу на тезгама које су мамиле шетаче и госте, публика је с видним интересовањем отпратила и овогодишњи музичко-забавни програм “Веселе чаршије”, коју је бираним речима отворио председник Општине Неготин, Владимир Величковић.

Vladimir-Veličković,-predsednik-Opštine-Negotin“Традиционална туристичка манифестација која се одржава у Kнез Михаиловој улици, нашој улици отвореног срца, прича је о старом Неготину и вредностима које желимо да нас прате у садашњем тренутку и будућности. Оживљавањем успомене на минула времена, дух старог Неготина, амбијента неготинске господске вароши, желимо да се захвалимо нашим прецима који су нас својим радом и делима учинили поносним грађанима Неготина. Својим чињењем показујемо колико поштујемо и волимо свој град”.

Nenad-Vojinović,-hroničar-na-Veseloj-čaršiji-u-NegotinuУз празничну честитку грађанима, после првог човека неготинске општине, посетиоцима чаршије обратио се и Ненад Војиновић, директор Историјског архива Неготин, овогодишњи хроничар с темом посвећеном вину и традицији његове производње на простору Неготинске Kрајине. “ С краја 19. века вино из Kрајине је извожено преко пристаништа у Радујевцу, а затим су бродови ишли до Бордоа преко Ријеке. Вино је тих славних година поред Француске доспело још и у Швајцарску, Русију, Аустрију, Мађарску, Румунију и друге земље Европе. У Неготину су Аустријанци имали свој конзулат све до 1911. године и преко њега трговали крајинским вином. У радујевачком пристаништу фирма „Вајферт Пирсон“, подигла је прихватилиште за вино, које је одатле транспортовано у земље Европе.“
Музички програм:
Лепа сећања уступила су место музичком програму који је био таман по мери свих и у духу времена које се и иначе евоцира манифестацијом каква је “Весела чаршија”. Наступили су Етно група „Долама“ Уметничке школе „Стеван Мокрањац“, која је са својим уметничким руководиоцем, професором Аном Павлић извела српске божићне песме “Везак везла Ђева Марија“ и једну са Kосова, “Црвен цвете“. На соло флаути “Долами” је подршку пружила професор истоимене школе  Валентина Димитријевић. Према традицији било је и стихова, а ове године избор је била песма “Мој град” Теодоре Стојић, ученице шестог разреда ОШ „Бранко Радичевић“. На хармоници је наступио Никола Царановић, матурант неготинске Уметничке школе у класи професора Стефана Николића, изводећи сплет влашких кола. Програм су затим додатно употпунили професор Уметничке школе Александра Ђукић и певачи њене Етно групе “Kраљице”, изводећи старе народне песме: “Заспо ми драги“ у пратњи старог инструмента тарабука и “Изгрејала сјајна месечина“. У завршници музичког програма наступили су Староградски оркестар „ Жирадо каваљери“  и Дувачки оркестар „Хајдук Вељко“ под управом Бранета Јовановића .

Вагајући значај јануарске манифестације “Весела чаршија” група неготинских ентузијаста доделила је своје традиционално признање „Kултурни добротвор“ организаторима овог лепог зимског саборовања: Туристичкој организацији Општине Неготин и Дому културе “Стеван Мокрањац”. Овогодишњим добитницима, уз плакете, додељено је и укупно 5 000 динара. Реч је о средствима  која из сопственог новчаног фонда обезбеђује афористичар, Неготинац, Павле Цветковић. Он је лично са својим пријатељем, Миодрагом Златковићем, уз пригодно образложење, поделио награде, које ће бити преусмерене Удружењу за помоћ особама са инвалидитетом “Дуга” у Неготину.
Иначе, сваког од учесника програма организатори су даривали лицидерским срцем, заштитним обележјем чаршије, изражавајући захвалност за учешће и подршку овогодишњем саборовању.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани