КОНЦЕРТ ПОБЕДНИКА: ОДУШЕВИО НОВОСАДСКИ КАМЕРНИ ХОР

web_3Традиционално на „Мокрањчевим данима“ део програма који у славу хорског стваралаштва представља најбоље ансамбле из земље и света ни овога пута није изостао целовечерњи концерт победника Натпевавања, круне неготинских музичких свечаности.

Публици се у вечерњем, главном термину, представио Новосадски камерни хор, под управом мр Божидара Црњанског, победник Натпевавања 2022.

За свој наступ у Мокрањчевом Неготину одлучили су се за програм који је својим допадљивим, а вокално захтевним делима, одушевио публику, интерпретирајући дела која су присутне повела и на право мало музичко путовање широм света.

- Први пут смо испред родне куће, места где је Мокрањац живео, имали прилике да отпевамо Шесту руковет и да доживимо све оно што на церемонији отварања може да се доживи, а након тога је моја маленкост укључена у рад жирија Натпевавања, а вечерас смо публици приредили концерт који смо спремали дуже време и у тој припреми имали поједине изазове и искушења. Наравно, мислим да су људи вечерас веома уживали у концерту и да су то знали да цене – каже Божидар Црњански, оснивач и уметнички руководилац Новосадског камерног хора.

Овај хор се, између осталог, представио делима Монтевердија, Голованова, Грига, Леонарда Коена, Валаскеза, а извели су надахнуто и „Козар“ Стевана Мокрањца, „Орал дедо“ Драгана Шуплевског али и дела Хогана, Групе „“Pentatonix“ , Ерикса Ешенвалдса…

-Драго ми је што смо били део овогодишњег програма „Мокрањчевих дана“ који  се базирају на хорском звуку. Знам да је то изазов селекторима и организаторима да што више хорског звука буде заступљено. Свакако, ти искораци у другим сферама музицирања и стваралаштва када су у питању „Мокрањчеви дани“ јесте присутно, али оно што је вечерас био највећи поклон и за нас јесте да је било искључиво хорско a cappella вече. Драго ми је што сам по трећи пут заредом, од 2021. године, у различитим саставима и различитим поводом, део ове приче у исту сврху а то је очување неговања и приређивања и показивања оног што уметници који раде, који се баве хорским звуком у Србији успевају да учине – додао је Божидар Црњански.

Фото: Сузана Михајловић Јовановић

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани