КОНЦЕРТ “ПЕСМО МОЈА“

 

web_PesmoMojaНа концерту „Песмо моја“ у Дому културе, у оквиру 53.“Мокрањчевих дана“, оду гласу, инструменту у који је Мокрањац највише веровао,  дале су наше оперске диве, Неготинка, Ива Мрвош Анокић, мецосопран  и Снежана Савић Секулић, сопран које су неготинској  публици представиле лепоту наше соло песме, уз клавирску пратњу Страхиње Ђокића.Неготинска публика имала је прилику да ужива у божанственом премијерном извођењу за дует, песме „Аве Мариа“, Станислава Гајића, композицији „Суботе мог детињства“ у изузетном извођењу Иве Мрвош Анокић, која је која је још 2007. године, у финалу Међународног такмичења музичке омладине у Београду, по жељи њеног композитора Констрантина Бабића, добила специјалну награду.  На програму су била и непролазна дела Дејана Деспића, Мирољуба Аранђеловића Расинског, Милоја Милојевића, Димитрија Големовића, Вере Миланковић, Јосифа Маринковића, Станка Шепића,  Петра Коњовића, Петра Крстића, Љубомира Николића.

Сопран Снежана Савичић Секулић, првакиња Опере Народног позоришта у Београду, oсновне и постдипломске студије завршила је на ФМУ у Београду (класа Р. Смиљанић). Усавршавала се у Бечу, а на оперској сцени дебитовала као студент улогом Ђилде у београдској Опери.  У досадашњој богатој каријери је остварила низ главних улога у операма Вердија (Травијата) Доницетија (Лучија од Ламермура, Љубавни напитак, Дон Пасквале), Моцарта (Чаробна фрула, Фигарова женидба, Дон Ђовани), Пучинија (Ђани Скики, Боеми), Прокофјева (Заљубљен у три наранџе), Офенбаха (Хофманове приче), Жака Ибера (Анжелика) Росинија (Севиљски берберин) …

Сарађивала је са Римским симфонијским оркестром, Београдском филхармонијом, Фихармонијом Брно, Македонском филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС, Симфонијским оркестром Станислав Бинички, Црногорским Симфонијским оркестром, Бањалучком филхармонијом, Гудачима Светог Ђорђа, Гудачким оркестром Душан Сковран, Оркестром Camerata Serbica, као и са истакнутим диригентима: Kлаудио Вандели, Силвио Барбато, Хозе Коладо, Урош Лајовиц, Младен Јагушт, Александар Марковић, Иван Репушић, Даринка Матић-Маровић, Владимир Крањчевић, Бојан Суђић, Дејан Савић… Наступила је као гост на концерту оперске диве Монсерат Кабаље у Бегораду (2011).

Мецосопран Ива Мрвош – Анокић (Неготин) живи у Бечу, а као слободни уметник активна је на подручју Немачке, Италије, Румуније, Србије, Хрватске и Црне Горе. Соло певање је завршила на ФМУ у Београду 2009. године (проф. Р. Смиљанић). Мастер и специјалистичку диплому стекла је као стипендиста норвешке владе на Факултету за музику и плес при Универзитету у Ставангеру (2010-2011). На београдској концертној сцени је дебитовала 2003. године као солиста у ораторијуму Краљ Давид Артура Хонегера (Београдска филхармонија, диригент, Леополд Хагер), након чега су уследили бројни концерти у Србији и земљама у окружењу. Наступала је са водећим оркестрима на простору Балкана (Гудачи Светог Ђорђа, Темишварска филхармонија, Македонска филхармонија, Филхармонија из Тиране, Римски симфонијски оркестар младих). Остварила је и бројне улоге на оперским сценама широм Европе (Кармен, Ацучена, Сантуца, Еболи, Отон, Орфеј, Тетка Принцеза, Мерцедес, Мадалена, Флора…) Посвећена је српској музици. Извела је и снимила низ композиција Константина Бабића, Дејана Деспића, Рајка Максимовића, Ивана Бркљачића, Оливера Бенића, Милорада Маринковића … Од 2006. до 2008. године је наступала у Београдском драмском позоришту у улози Салијеријевог гласника у представи Амадеус (режија А. Стојановић). 2011. године је била прва инострана уметница која је освојила престижну норвешку Shell награду за најбољег младог уметника године, а потом је за своја уметничка достигнућа, више пута награђивана на интернационалним такмичењима: Federico II, (Aндрија, Италија); Лав Мирски (Осијек, Хрватска); Летња академија Oper Oder Spree, (Безков, Немачка); Летња академија Праг-Беч-Будимпешта, Универзитета за музику и извођачке уметности (Беч, Аустрија). Оснивач је и главни предавач Мале школе опере d’Iva у Неготину.

Страхиња Ђокић (Нови Сад) је завршио Средњу музичку школу Исидор Бајић на одсеку за клавир у класи проф. Драгане Попов Марић. У сезони 2010/11. започео је сарадњу са Српским народним позориштем као клавирски сарадник . Одсек соло певање је у истој новосадској школи завршио 2014. године у класи проф. Сенке Недељковић. Након успешно положене аудиције за Оперски студио (сезона 2013/14) постао је сарадник Народног позоришта у Београду у чијем је хонорарном ангажману и даље. У националном театру у Београду и у Српском народном позоришту у Новом Саду је дебитовао у улози тамничара у Пучинијевој опери Тоска 2014. године. Радио је као клавирски сарадник на одсеку за соло певање у Музичкој школи Исидор Бајић током 2015/16. године, у периоду од 2016. до 2018. године се усавршавао на Институту Vecchi Tonelli у Модени (Италија), а септембра 2017. године је завршио мастер студије на Академији уметности у Новом Саду, у класи проф. Биљане Горуновић.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани