„АНЂЕЛИ И ВИЛЕ“ у галерији Дома културе

21. јануар 2010 – Галерија Дома културе

За прву ликовну поставку у овој години, Дом културе „Стеван Мокрањац“ Неготин, одабрао је изложбу „Анђели и виле у наивној и маргиналној уметности“, ауторке Иване Јовановић из фонда Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини, са којим Дом културе има традиционално добру вишегодишњу плодотворну сарадњу. Реч је о избору од 25 уметничких дела, четрнаесторо аутора, припадника различитих генерација, од светских класика у области наивног сликарства, међу којима су: Илија Башичевић Босиљ, Милан Рашић и Сава Секулић, до млађе генерације уметника. Свет фантастичних бића, анђела и вила, инспирисао је уметнике да слободном стваралачком игром духа и имагинације дођу до личних решења.

Изложбу у Неготину, која је премијерно промовисана у оквиру међународне манифестације „Ноћ музеја“ у Јагодини маја 2009.године, отворила је Ивана Јовановић, историчар уметности, један од кустоса Музеја наиве и аутор изложбене поставке, наглашавајући да „анђели, као једна од најизразитијих представа идеалног и нестварно лепог, са најинтензивнијом асоцијацијом на надземаљско, онострано, духовно, представљају један од најтипичнијих и најприсутнијих мотива у религијски инспирисаној уметности. Анђелима се приписују различита својства. Они су, пре свега, небески изасланици, гласници, посредници који преносе Божије поруке, објављују његову вољу и извршавају задатке које им поверава.

Симболи моћи невидљивог света и просветљења, анђели представљају везу између Бога и људи, којима помажу као својој млађој и несавршеној браћи. У зависности од места које заузимају у небеској анђеоској хијерархији, подељеној у више група, различито су и приказивани. Најпознатији су серафими, херувими, арханђели и анђели чувари. Најчешће се представљају у људском обличју, са крилима. Анђели су бестелесна, бесмртна, тајновита бића у духовном свету који измиче људском поимању, али су блиска људској машти и тежњи ка вишем, надземаљском смислу.“
Изложба „Анђели и виле у наивној и маргиналној уметности“, може се погледати у галерији Дома културе, сваког радног дана у времену од 9-14 сати, закључно са 12.фебруаром 2010.године.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани