ОБЕЛЕЖЕН ДАН РОЂЕЊА СТЕВАНА СТОЈАНОВИЋА МОКРАЊЦА

sajt-13Пригодним програмом Дом културе „Стеван Мокрањац“ обележио је јуче 9. јануар,  дан рођења Стевана Стојановића Мокрањца. У комплексу родне куће великог српског композитора, око традиционално распаљене ватре у камину, окупили су се бројни гости да обележе 155. годишњицу рођења Неготинца, који је славу родног града пронео широм света.

Програм обележавања годишњице рођења Мокрањца, почео је полагањем цвећа на споменик композитору. Цвеће су положили представници локалне самоуправе, иституција културе из Неготина и Београда и музичких школа које носе име славног Неготинца.

Бројне госте у Мокрањчевој родној кући поздравио је председник општине Неготин др Влајко Ђорђевић. Он је у свом обраћању између осталог истакао : „Велика је привилегија нас Неготинаца, што нас широм наше земље и у свету препознају по музичком стваралаштву Мокрањца, зато ми величину, као што је Стеван Стојановић Мокрањац, не смемо никако да заборавимо. Мокрањац је део, не само музичке и неготинске, већ и целокупне српске историје, а ми смо само једна од генерација која преноси нашим наследницима причу о слави овог великог човека и ствараоца …“

Уз захвалност гостима који су дошли у Неготин да заједно обележимо дан родјења великог композитора, председник је додао и да  је жеља свих Неготинаца да ватра из камина и тонови музичких дела још дуго греју зидове родне куће Мокрањца и наша срца.

У музичком делу програма наступио је гудачки квартет „DEL GECU“  у саставу Иван Кнежевић, Иван Симеуновић , Ђорђе Миловановић и Ана Ристић.

sajt-42У част дана рођења славног српског композитора синоћ је приређена и промоција дванаестог броја часописа „Мокрањац“, који су представила др Соња Маринковић, професор на Факултету музичке уметности у Београду, иначе главни и одговорни уредник овог издања и Ново Томић, новинар.

На крају програма, мр Милан Радосављевић, директор Дома културе „Стеван Мокрањац“, захвалио се како младим уметницима Факултета музичких уметности из Београда, тако и учесницима промоције часописа „Мокрањац“ и у знак захвалности уручио им је по флашу неготинског вина.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани